2007-08-13

Indigènes - Infödd soldat

När man läser på omslaget står det "En av de starkaste krigsfilmerna sedan Rädda menige Ryan". I mitt fall är det inte någon komplimang. Istället för att som Spielberg spela på tårdrypande sentimentalitet lyckas den här filmen istället skildra krigets meningslöshet på ett alldeles ypperligt sätt.

När Frankrike var i krig mot nazismen rekryterades 130 000 soldater från Algeriet och Marocko, då franska kolonier. Det är några utav dessa som följs under filmens gång, den skildrar deras utsatthet, rasism inom den franska armén och den totala förminskning som de utsattes för.

I en utav huvudrollerna ses Jamel Debbouze som bland annat spelat sympatisk grönsaksförsäljare i Amelie från Montmartre. Att jag vet att han är lam i en arm förtar upplevelsen en aning, som soldat går man sällan omkring med ena handen i byxfickan mitt under strid, vilket gör det lite störande efter ett tag.

Filmens stora behållning är som sagt upplevelsen av krigets meningslöshet, att offra tio- eller hundratals fransktalande araber för att inta en till synes helt meningslös stenhög. Ensemblen belönades kollektivt och välförtjänt med pris för bästa skådespelare i Cannes och filmen var nominerad till en Oscar för bästa utländska film.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: