2009-07-20

Ubuntu i Sverige är ju helt jävla otroligt

Alltså, det finns ett forum på Internet som gärna och ofta skryter med hur många användare som de har, och hur fantastiskt det har vuxit under de senaste två åren. Dessa två år har styrning och framåtanda funnits i skrift, men den har sällan eller aldrig omsatts i något konkret. Istället har man diskuterat sig minutiöst framåt till en 100-procentig lösning där till slut alla inblandades entusiasm har gått till spillo och ingenting i princip har åstadkommits.

Istället är det ett dussin glappkäftar som gärna vädrar sina åsikter och anmärkningar med andra som dödar all kreativitet och med sina långdragna skitdiskussioner drar ner hela resten av de tusental som är aktiva i månaden rakt i botten.

Trots sin till synes breda användarbas är det ett knappt femtiotal som är verkligt engagerade och det är dessa som utgör gräddan av diskussionsklubben. Här är det inte ovanligt att trådar om absolut ingenting drar iväg i upp emot 100 inlägg.

De skulle inte tveka länge att diskutera färgen på cykelskjulet i veckor när de bygger ett kärnkraftverk, eller i månader debattera vilket material det ska vara på flygvärdinnornas knappar när de ska starta ett flygbolag.

I kläm hamnar såklart användarna, de som behöver support, dokumentation och en spark i arslet in i världen som forumet erbjuder. En spark i arslet kan de få, men bara en negativ sådan då några av de femtio engagerade bryter in i supporttrådarna och debatterar hur man bäst ska hjälpa dem cykla uppför backen, om det är med segel eller genom att putta i ryggen.

Här står idealisterna mot pragmatikerna. De som skiter i allt vad principer heter, och de som skulle dö för dem oavsett hur obekväm döden är. Ett ständigt inre krig rasar och konspirationsteorierna haglar tätt, att forumadministrationen slutit en pakt med djävulen, eller att de alla är en hemlig del av Illuminati. Konspirationsteoretikerna överdriver inte sällan sin egen betydelse, utan vill gärna se sig som upphovet till utfall av omröstningar, eller varför inte vara upprinnelsen till att det finns demokrati i forumet över huvud taget.

Gemensamt för alla dessa högljudda nötter är att ingen av dem vill ha en ledande roll eller faktiskt driva något framåt. De ser sig som oberoende kritiker som bara lyfter fram de konspirationer och oegentligheter som försiggår på forumet. För alla vet ju att egentligen är moderatorerna tillsatta av mörka krafter som bara är ute efter att djävlas med enskilda medlemmar, som givetvis bara har ärligt uppsåt och är helt oskyldiga till vad som än de elaka moderatorerna beskyller dem för.

Till sin hjälp för sitt värv att arbeta för ordning i forumet har moderatorerna en bomulls-topz och en deostick. Det är dessa vapen som de svingar vildsint mot oskyldiga medlemmar. Till allas förvåning fungerar det inte alls.

I toppen på skutan sitter kaptenen och försöker tillrättavisa medlemmarna genom att ropa ner till dem vad de ska eller inte ska tänka, men av någon anledning har det demokratiskt beslutats att kaptenens armar och ben måste vara ihopsurrade bakom ryggen, så att kaptenen varken kan gå eller röra sig. Istället har kaptenen några adjutanter som fläckvis blivit så feta och liknöjda av åratals gott leverne på "sitt" forum att de inte kan bemödas med att göra någonting. Om de ens får lov att göra något på egen hand, det är det ingen som vet. För kartan som någon ritade upp över vem som för befälet och hur det låter då har tappats bort under färden. Antalet folk som rent teoretiskt har befogenheter har dock vuxit explosionsartat. Det finns administratörer, det finns globala moderatorer, det finns lokala moderatorer, det finns en helvetes massa människor i ansvarsfulla positioner. Och det är också anledningen till att så gott som inget händer. Byråkrati och ansvarsfriskrivning är ledorden. Gör du inget kan du inte göra något fel. Regeln om att man inte bör ha större arbetgrupp än åtta personer är sedan länge överskriden.

Hela forumet bär pinsamt stor likhet med B-skeppet från Golgafrincham i Liftarens Guide till Galaxen, det som är fullt av hårfrisörer, telefonsanerare och andra nyttiga människor. Jag bara väntar på att man ska instifta antalet tecken på inläggen som valuta för hur värdefull man är för forumet. Det är ändå bättre än löv. Och det är garanterat inte bara folkets fel, utan det är strukturen på forumet som gör att den här skiten får fortgå.

Det finns tre enkla saker att göra, men ingen som törs göra dem:

1. Banta organisationen. Bort med de med ansvarsposition som aldrig gör något eller ens är inloggade.

2. Bygg från toppen. Låt en eller maximalt två personer välja organisation och individer att arbeta med. Folk som tycker annorlunda är nyttiga, men diametralt motsatta personer funkar inte i en arbetgrupp.

3. De som inte bidrar med mer än osämja och tjöt ska avgå från sina uppdrag och lämna forumet. Det gäller särskilt de som suttit i flera år och egentligen tröttnat, men gillar makten. Ni förstör, inse fakta!

Just nu leder organisationsförslaget om att fem personer i en styrelse ska sitta och dirigera massorna på forumet. Var man ska hitta dessa är för mig en gåta. Det hade varit svårt nog att hitta två kompetenta personer som är det andra förslaget, som har kapacitet att få folk ur dödläget som råder.

Välkommen in för att se själv. Eländet finns att beskåda på http://ubuntu-se.org/forum.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , ,

9 kommentarer:

Sundberg sa...

Hoho =) Tack för den läsningen. Längesedan jag satt och skrockade för mig själv så länge.. klockrent formulerat. Din text om problemen och lösningarna på densamma är pricksäkra.
Tråkigt att du inte längre är kvar på forumet - du var ju en av de få ljusglimtarna i den organisatoriska delen.

stoffepojken sa...

Jag tycker det är tråkigt att du lämnar forumet. Jag har alltid hoppats att det var du som skulle föra forumet framåt.

Jag vet att jag är en av dom som debatterar i oändlighet. Det får man räkna med på ett forum tycker jag. Jag har alltid ansett att ett forum är självsanerande. Det fungerar inte om ett forum sanerar själva.

Om Sverige ska ha ett loco så måste nog det locot styras hårdare uppifrån. Att börja med ett forum som vi gjorde är nog dödsdömt.

Jag hoppas att du kör vidare på annat håll. Du är en tillgång för fri programvara.

Sid

Buddy Jesus sa...

Jag önskar mest att jag hade sluppit att skriva det, men det är ju bra att det roar någon. :)

Mitt engagemang kommer att hamna någon annanstans, det är då en sak som är säker. Även om jag gärna hade ställt upp så får det fan finnas gränser hur misskött det får bli under tiden.

Och med tjötrövarna kvar så lär det inte bli bättre vad för struktur man än sätter upp.

Daniel Holm sa...

Well said, kort sagt.

Anders Andersson sa...

Jag registrerade mig som forumanvändare 2006, men deltog aldrig aktivt i diskussionerna. Efter något år började jag få brev om att det skulle införas nya regler, och då dessa nämnde PUL (5 § b) och förbjöd personuppgifter utan "källhänvisning" (5 § c) insåg jag att det var dags att hoppa av. Om man har dåligt diskussionsklimat i ett forum, då löser man det knappast genom att inkorporera valda delar av Svensk författningssamling som ingen bryr sig om att tillämpa ens i verkliga livet.

Reglerna står kvar där, även om man som ny användare inte säkert är medveten om dem. Så länge de slår PUL i huvudet på användaren går jag inte i närheten av det forumet.

Bossieman sa...

Så som du försökt och så som du kämpat! Trodde stenhårt att du skulle bli ny TL.

Tyvärr så visar det här ännu mer att jag lämnade stället precis i rätt tid och att jag gjorde helt rätt.

Du vet vad vi finns och vi har massor av jobb.

Buddy Jesus sa...

AA: Det är tur att det finns ett annat forum att välja på istället.

Bossieman: Ibland får man inse sina begränsningar. Oavsett vilket styrelsesätt och vilken sammansättning styrelsen haft får jag inse att jag hade varit bakbunden av de tjötare som trots allt skulle befinna sig där. Visst kunde jag ha styrt upp i eländet, men nu när det dessutom var övervikt i omröstningarna för 5-personersstyrelse, vad skulle man då göra?

Att hitta fem kompetenta personer som man dessutom ska kunna jobba tillsammans med låter sig inte göras genom någon omröstning. Inte i det här skedet. Nu behövs en interimslösning med klara direktiv, utan flum.

Näe, jag lägger energin på annat håll istället. :)

Little John sa...

Tja, ett forum där man blir angripen på grund av sin härkomst ( av just stoffepojken som kommenterade ovan ) är väl ingenting att ha. Trist att du slutade där CF, men jag blev glad när du kommit in hos oss på ubuntu.se !
LJ

Anonym sa...

Jag tror det kommer bli mycket bättre efter att valet är avklarat.

Det kommer bli mycket jobb dom närmaste 6 månaderna för den nya TL och TC att göra.

Men som jag ser det kommer saker att bli bättre.

Det blir troligen en rivstart.