2009-03-27

Linux-installationer i Sverige får inte avslöjas

Novell har jobbat ett längre tag i samarbete med Microsoft för att få .NET-program att köras i Linux via projektet Mono. I och med SuSE Linux version 11 kommer Mono Extensions som kommer att göra .NET-applikationer ännu mer sömlöst applicerbara på Linux.

Novell och Microsoft har tecknat ett femårigt samarbetsavtal och man bakar in codecs för proprietära mediaformat och annat smått och gott för att göra det enklare att bara köra igång direkt, utan onödigt omständig installation av programvara.

Det mest anmärkningsvärda i artikeln är dock att Novell inte får avslöja de företag som kör SuSE Linux på sina skrivbordsdatorer. I artikeln står att läsa:

– Även i Sverige finns det företag med många hundra anställda som bytt från Windows till Suse Linux, men dessvärre får vi inte gå ut med namnen, säger Gustaf Kaijser.


Jag har länge efterlyst företag och organisationer som har gått över till att köra Linux på skrivbordet, eftersom det kan vara bra att ha referensexempel när någon frågar. Kommuner och statliga verk finns på listan, så varför inte företag? Länge har det verkat som att de inte är intresserade.

Nu verkar det alltså som att de finns men att de inte får avslöjas. Varför förstår jag inte. Novell kan ju inte förlora på att berätta om att de lyckats få över en stor kund till Linux på skrivbordet. Jag tycker inte heller att kunden har något att förlora på att gå ut med det.

Den enda aktören som skulle förlora på det är Microsoft. Om det visar sig att det är möjligt att bryta sig loss ur inlåsningen till Microsofts produkter och använda likvärdiga öppen källkods-produkter skulle nog fler försöka göra det.

När locket ligger på finns det dock få incitament att ta ett språng ut i det okända.

UPPDATERAT: Jag har personligen pratat med Gustaf Kaijser och han meddelar att det inte är flera företag med hundratals användare utan snarare ett företag med tusentals användare det gäller. Att ett företag väljer att hålla sina leverantörer hemliga är mer förklarligt än att flera företag skulle göra det. Så nu tror jag att saken är utagerad.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: