2009-03-13

BitTorrent- och F2F-fildelning med OneSwarmUnder rättegången mot The Pirate Bay släpptes version 0.5 av OneSwarm, som är ett decentraliserat fildelningssystem med krypterad kommunikation. Systemet bygger på sex grader av åtskillnad där man menar att alla människor på jorden känner alla andra människor på jorden i sex led.

Genom att bara koppla upp sig mot sina vänner, som kopplar upp sig mot sina vänner, kan man nå alla datorer som är sammankopplade i nätverket och därför även alla filer som finns i nätverket.

Det finns många liknande system som håller hårt på integritet och anonymitet, men det som är bra med OneSwarm är att det är bakåtkompatibelt med BitTorrent. Du kan alltså ladda ner filer via vilken torrent-tracker som helst.

Det absolut bästa med OneSwarm är dock just att man kan dela filer med sina vänner (Friend2Friend) utan att vara speciellt orolig över sitt privatliv. En viktig sak att komma ihåg är dock att när du laddar ner via BitTorrent-protokollet så är du inte skyddad av någon kryptering och du reläar inte din trafik genom någon annan (via OneSwarm åtminstone) utan då är det direktuppkoppling mot alla andra BitTorrent-klienter som gäller.

Systemkrav:
OneSwarm kräver Java. Eftersom det bygger på Azureus (nuvarande Vuze) så är OneSwarm skrivet i Java. Java Runtime Environment (JRE) kan hämtas från Suns webbplats eller installeras direkt ifrån operativsystemet om man har exempelvis Ubuntu eller någon annan modern Linux-distribution.


Först måste vi ladda hem programmet och detta görs från http://oneswarm.cs.washington.edu/download.html. Välj det system som passar dig bäst. Då jag kör Ubuntu på en Core2Duo-processor valde jag 32-bitars Linux-version.

Efter att jag packat upp filen och kör igång den

Program -> Tillbehör -> Terminal
cd [nedladdningskatalog]
tar zxvf OneSwarm*.tar.gz
cd OneSwarm
./OneSwarm

(Windows-användare kan köra den nedladdade filen och får då upp ett installationsprogram. Det installerade programmet körs sedan igång via menysystemet) i en katalog som jag tycker funkar kör jag igång och får upp ett webb-gränssnitt som ser ut såhär:Jag kan då välja mellan att söka efter .torrent-filer ("search for swarms to download"), lägga till vänner ("add friends") eller kolla på en video om OneSwarm ("overview screencast"). Jag väljer att lägga till vänner.

Lägga till vänner

När jag har klickat på "add friends" visar OneSwarm tre alternativ:Alternativ 1: Har du vänner på Gmail/GoogleTalk som kör OneSwarm känner programmet av detta och du kan välja vilka av dem du vill lägga till.
Alternativ 2: Här kan du lägga till de vänner som kör OneSwarm i samma lokala nätverk som du.
Alternativ 3: Här öppnas en Wizard som med några enkla steg leder dig igenom hur du lägger till en vän och hans/hennes kryptografiska nyckel.Steg 1 är alltså att ge personen ett namn/smeknamn och 2 att skriva (klippa ut och klistra) in personens kryptografiska nyckel. Längst ner står kryssrutan "Limited friend", vilket innebär att om rutan är förkryssad kommer den här vännen inte att se dina filer direkt, utan måste söka på dem. Vilket man väljer beror helt på vilket förtroende man har för vännen ifråga.

När man lagt till en vän dyker personen upp med sitt namn/smeknamn nere till vänster under "Friends" (om det nu var någon som trodde något annat). Där kan man återigen redigera inställningar om man så önskar.Om någon av dina vänner lagt till din kryptografiska nyckel och väntar på att du ska bekräfta vänskapen dyker de upp som "Friend requests" i Friends-rutan. Klickar du på länken "Friend requests (n)" (där "n" är antalet vänskapsförfrågningar) så kan du välja vilken av dessa du vill lägga till och vilka du vill ignorera.

Vänskapen måste alltid vara dubbelriktad för att överföringar ska kunna utföras mellan vänner.

Dela/Ladda ner filer

Det finns två sätt att dela filer på. Ett är via BitTorrent och det andra via OneSwarm. Genom att klicka på OneSwarm-ikonen i aktivitetsfältet får man fram en meny där det går att välja "Classic UI", vilket är Azureus.Det klassiska gränssnittet (Classic UI) ser ut som nedan:Hur man lägger till torrents är inte den här instruktionsbloggens syfte för det finns beskrivet bättre och mer omfattande på andra ställen. Istället går vi igenom hur man lägger till filer på OneSwarms eget sätt. Detta görs i webbgränssnittet på följande sätt:Genom att klicka på knappen "Share" dyker en popup-ruta fram där det går att välja på "Manual sharing" och "Automatic sharing".

I Automatic sharing kan man ställa in så att programmet bevakar ett antal kataloger/mappar på hårddisken. Allt som läggs i dessa mappar delas automatiskt ut.

Manual sharing innebär att man väljer en specifik fil/katalog eller flera filer/kataloger som ska delas ut. Det finns kryssrutor för om man vill dela den bara med vänner ("Share with friends"), eller om man vill dela den publikt ("Share publicly"). Genom att klicka på "Share publicly" måste man också välja vilken tracker som skall kontaktas för annonsering.

Knappen "Advanced visibility" ger ytterligare verktyg för vilka vänner man vill dela med sig till.

Slutord

Att komma igång med OneSwarm är inte så svårt. Jag är helt övertygad om att det är ett av de enklare systemen för att känna sig någorlunda fredad på internet. Freenet, I2P, Waste och så vidare erbjuder möjligtvis säkrare system, men de är klart mycket krångligare att sätta upp och skalar dåligt för hundratusen-/miljontals användare.

OneSwarm erbjuder en bra balans mellan användbarhet och skyddat privatliv. Kruxet är att hitta vänner man litar på som också kör OneSwarm, men jag hoppas att systemet växer stort. Om inte annat kan man leta på OneSwarms eget forum, där finns det gott om svenskar att koppla upp sig mot. Jag måste dock höja ett varningens finger mot att koppla upp sig mot människor man inte känner. Om inte annat bör man använda "Limited friend"-läget för dessa för att minimera risken.

Testa nu. Det är enkelt, det är kompatibelt med BitTorrent och allt du behöver göra är att byta klient och vänta på att alla andra gör detsamma.

Läs också:

Vanliga frågor (FAQ) och TkJ

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , ,

10 kommentarer:

Unknown sa...

Tack för info.. precis vad jag behövde :)

Buddy Jesus sa...

Varsågod, det var lite det som var meningen. :)

Thomas Tvivlaren sa...

Bra guide ju! *två tummar upp*

Anonym sa...

Intressant läsning!
Lägg gärna till mig som friend.

key: MIGfMA0GCSqGSIb3DQEBAQUAA4GNADCBiQKBgQCf+LRSc
BDLcJnYJMYj+TXIJNBddjz0ZEAzkAKBUYmMYoEx5IHx+6
bLq7wIrld7ftzMEClFkArBGE+fB/lAHGMhcIKzq8RtAa9
sVje1mUxMNDlJYdGjV8iS7XO8auVN7vYEjKR2f/1Jv7g2
HKc48LwEK7pgEmldGHW10A9zkdjldQIDAQAB

Anonym sa...

Och där har vi precis hur det här kan faila totalt, folk postar nycklar öppet och anonymt utan att tänka efter... och där har vi genast spioner inne i ditt nät.

TÄNK!

Anonym sa...

Nej då, inga problem. Delar ni nycklar publikt så är det viktigt att bocka i "limited friend", men det är inga som helst problem.

Maria Sjögren sa...

Bra bloggpost! Jag tror att OneSwarm kommer kunna bli stort. Problemet nu är att jag inte har en enda person på min lista... Men det kommer nog.

Buddy Jesus sa...

Mary: Det som är bra med Oneswarm är ju att det går att använda som BitTorrent-klient under tiden dina vänner skaffar sig OneSwarm-klienter.

Sen när alla har OneSwarm-klienter glider ni alla över till att dela filer på det sättet istället.

Maria Sjögren sa...

Jo, det är sant, fast då var väl inte trafiken krypterad? Vilket innebär att man inte blir anonym?

Buddy Jesus sa...

Det stämmer. Kör man med vanlig BitTorrent via OneSwarm-klienten så är det okrypterat och inte alls anonymt som gäller.

Alternativet är väl att inte fildela alls, om man inte vill vara utsatt för risk. Eller tvinga på sina vänner OneSwarm redan nu. ;)