2008-01-05

Oinitierat om OLPC-datorn i DN



Om jag överhuvud taget hade druckit kaffe skulle jag ha satt det i vrångstrupen när jag läste att U-landsdatorn OLPC kan bli en flopp efter att Intel dragit sig ur samarbetet. Vari samarbetet bestod, då datorn byggdes med den konkurrerande processorn AMD under skalet, det är oklart. Snarare har Intel försökt i det längsta att skjuta OLPC i sank och lansera sin egen variant tillsammans med Microsoft i Nigeria, Classmate PC.

I Wall Street Journal berättas istället en helt annat bild än den i DN, att Intel kickats från OLCP efter att bland annat ha berättat skräckhistorier om OLPC i Peru, som var ett av de första länderna att införskaffa OLCP.

OLPC, som kör en specialversion av Fedora Linux, har ända sedan starten som 100-dollarsdatorn fått Microsoft på oroliga fötter. Då Microsoft sett OLPC som ännu en marknad har de försökt i det längsta att anpassa en nedbantad version av Windows XP för att på så sätt kunna få in användarna på Microsofts hemmaplan resten av livet.

Trots OLPCs unika produkt, specialanpassade gränssnitt för barn så fortsätter de negativa artiklarna att komma. En politisk konflikt snarare än en teknisk, enligt Walter Bender på OLPC:

“There is still a concerted misinformation campaign out there”


DNs artikel slutar som det anstår en koloss på lerfötter:

Den brittiska finanstidningen The Economists krönikör, som testat XO i några dagar, konstaterar torrt att han tyvärr inte kunde skriva sin krönika på den:

"Den fina visionen ser ut att sluta som en något för dyr brevpress i plast", skriver han.


Att en gammal skinntorr jävel som försöker få OLPCn att fungera som hans Mac eller PC skulle fälla ett sånt uttalande förvånar väl ingen. OLPCn är inte i första läget tänkt att skriva krönikor för välrenommerad gammelmedia, den är ett verktyg för barn att inhämta, bearbeta och presentera information som är relevant för dem.

För detta ändamål verkar den har hittat hem. Hoppas bara att medias desinformationskampanjer kan sluta här och nu. Och att det faktiskt kommer att gå att donera även från Sverige i framtiden.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

8 kommentarer:

Thomas Tvivlaren sa...

"Att en gammal skinntorr jävel som försöker få OLPCn att fungera som hans Mac eller PC skulle fälla ett sånt uttalande förvånar väl ingen."

Tack för asgarvet (behövligt för stunden)!

Anonym sa...

Tack för att du skrev vad jag tänkte när jag läste detta i Sydsvenskan. Huvuddelen kommer nämligen från TT(!) tror jag, och det gör det inte bättre.

Anonym sa...

Dns artikel var upprörande! Skönt att du sa ifrån!

Lasp sa...

Vad kan men egentligen göra för att sådana felaktiga artiklar inte skall publiceras?
Skönt att läsa en korrekt artikel i New York Times.
Bra skrivet. Påpeka felet bara

Stendahl sa...

I absolutely agree with this post. Having read about Intel's obnoxious behavior in several American papers I was appalled to see this distorted take on the story in DN and from TT.

Buddy Jesus sa...

tt: I aim to please. ;)

lasp: Har ingen bra universalkur, men det är ju tur att det går att länka till eländet via twingly. :)

anonym1: TT säger du? Det var illa.

stendahl: As said earlier, I aim to please. ;)

Anonym sa...

Så jag antar att du skrev detta inlägg på en OLPC?

Buddy Jesus sa...

anonym: Nej, men jag har testat Sugar som windowmanagern till XO-datorn heter och jag håller inte med recensenten.

Visst, det är en viss omlärning för att kunna hantera systemet, det är ganska skilt från alla andra system som har skrivbordsmetaforen och går efter samma konventioner som Mac OS X, Gnome, KDE och Windows-familjen. Men jag ser det inte som omöjligt att använda.

Till skillnad från alla andra windowmanagers som jag testat är det befriande fritt från bling och komplicerade inställningsmöjligheter som kollrar bort den ovane användaren.

Men det är ju bara min egen åsikt. Och, verkar det som, de barns som deltagit i pilot-testerna i Peru och Nigeria.