2008-01-05

OpenSource-telefonen OpenMoko Freerunner släpps på CES

Den 7-10 januari går Consumer Electronics Show av stapeln i Las Vegas. Där kommer den första, efterlängtade telefonen som bygger helt på öppen källkod och fri programvara att visas.

OpenMoko kommer att släppa sin Neo Freerunner under mässan.

Med en processor på 500MHz, 3D-grafik och en hel bunt fria mobilapplikationer, trippelbands GSM och WiFi-funktionalitet kommer den bli en intressant telefon, inte minst för oss som gillar fri programvara. Förvisso saknar den 3G, men det gör å andra sidan iPhone också.

Telefonen kör X Window System, samma fönstersystem som körs i bland annat Linux. Detta innebär att i princip alla applikationer som kan köras i grafisk Linux-miljö även kan köras i OpenMoko-baserade telefoner. Listan över de telefoner/PDAer som kan köra OpenMoko är i dagsläget ganska kort, men med en släppt referensplattform kanske man kan hoppas på en snar utökning.

Även GPSen Dash Express använder OpenMoko som underliggande operativsystem, dock är GPS-programvaran på den egenutvecklad.

Den svenska wikisidan för OpenMoko har mer information för hugade utvecklare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag har väntat så... Det är dags.

Tänk när din mobiltelefon kan använda en snygg pakethanterare som laddar ner och installerar tusentals program och spel till din mobil. vilket företag kan konkurera med sina egna "closed source" motsvarigheter? Något sådant kommer snabbt göra den öppna källkodens möjligheter tydliga för allmänheten.