2008-01-24

Irak-kriget - när kommer den första "Jag hade fel"-artikeln från Per Ahlmark?

DN skriver om Center for Public Integrity's studie Iraq: The War Card och om de 935 beslagna lögner som finns nedtecknade i denna.

Inför upptakten av Irak-kriget kom det en hel del krigsivrande artiklar från olika delar av mediaetablissemanget. Per Ahlmark var en av de flitigaste att förorda ett invasionskrig, bland annat i sin bok "Det är demokratin, dumbom!" som kom ut 2004. Titeln känns som en tafflig direktöversättning av "It's the democracy, stupid!" men detta och Ahlmarks författarambitioner lämnar vi därhän.

Nu har det utan tvivel, både praktiskt genom undersökningar i landet och genom CPIs studie, visats att föresatserna var felaktiga och rent av utstuderat lögnaktiga och att den enda dumbomen är Per Ahlmark själv.

Nu är då frågan, när kommer den första offentliga avbönen från Per Ahlmark? Och kommer det någonsin att bli tal om någon form av rättegång för brott mot mänskligheten gällande den amerikanska administrationen med George W. Bush i spetsen? Det borde finnas en hel räcka paragrafer i stadgarna som går att applicera på det här uppenbara vilseförandet av en hel (eller åtminstone del av vår) värld.

Enligt den mest omfattande studien som gjorts på senare tid har åtminstone 151 000 människor dött av kriget. Ett av dessa dödsfallen skulle under rätt omständigheter räcka för att ge George W. Bush 20 år i elektriska stolen i sin egen hemstat Texas.

Men det är tydligen skillnad på folk och folk. Slobodan Milosevic fick ingen hantering med silkeshandskar, och definitivt inte Saddam Hussein.

Henry Kissinger, som enligt vissa egenhändigt förlängde Vietnam-kriget med två år med hundratusentals döda som följd, har även han gått straff-fri. Han fick till och med äran att sitta med i utredningskommittén om händelserna den 11 september 2001, innan han tvingades att avgå.

Vem vet, om några år kanske George W. Bush får erbjudande om att motta Nobels Fredspris, precis som Jimmy Carter. Han är ju en sån helylle kille, egentligen. Vi får bara se igenom två invasionskrig med hundratusentals döda som följd. Med lite tur kan det hinna bli tre, om man bara skyndar på propagandan mot Iran litegrann.

Dagens filmtips:
Why We Fight
No end in sight

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Äh, dubya är bara lite missförstådd. Om folk bara hade gjort som han så åt dem så hade allt varit så bra så.

Buddy Jesus sa...

Faktiskt, ser man på "No end in sight" så verkar Dubya haft lite dålig koll på vad de andra småhökarna egentligen gjorde under första delen av kriget.

Men det finns säkert rapporter som lägger ut texten lite mer än den där filmen, som för övrigt rekommenderas varmt.

Thomas Tvivlaren sa...

Per Ahlmark är ett skämt. Tyvärr så finns det ju pinsamt många som ser upp till skämtet... Blind tro kallas det visst!

Tack för filmtipsen för övrigt!

KIM sa...

ahahaha 20 år i elektriska stolen

nu börjar det likna ett straff!