2008-01-18

"Rädda Windows XP från nedläggning!" - problemet med proprietär programvara
Microsoft har beslutat att sluta sälja nya licenser av Windows XP den 30 juni i år, skriver IDG. Support kommer fortfarande att ges, men inga nya licensnycklar får alltså säljas.

Detta har upprört många och på fyra dagar har över 30 000 människor skrivit under en lista på "Save XP"-bloggen på infoworld.com. På bara fyra dagar. Skriv under du också, om du vill ha kvar möjligheten att köpa Windows XP i mer än ett halvår till.

Dessa är tusentals som menar att kostnaderna associerade med en uppgradering till Windows Vista är alldeles för höga, att utbildningsinsatserna blir för stora och att det över huvud taget är en god idé att behålla Windows XP i ruljangsen ett tag till.

Jag hoppas verkligen att människorna lär sig av sina misstag med det här exemplet. I det här fallet är miljoner av användare helt utelämnade till ett enda företags godtycke. Om Microsoft vill lägga ner Windows XP så gör de det, oavsett vilket genomslag det får på marknaden.

Företaget vill ju att deras kunder ska köpa den nya versionen av Windows, så för deras del är det ekonomiskt kontraproduktivt att hålla Windows XP vid liv.

Kunderna å sin sida vill spara pengar både på utbildning och datorhårdvara genom att köra med Windows XP så länge det fyller deras behov.

Detta är det stora stora problemet med så kallad proprietär (dvs. upphovsrättsskyddad och stängd för insyn) programvara. Microsoft bestämmer enväldigt och utan att någon kan motsätta sig dess vilja mer än genom en liten oansenlig protestlista. Denna fungerar på sin höjd som rådgivande, ungefär som folkomröstningarna i Sverige. Företaget, precis som riksdagen, kan göra vad de vill med den. Ära den eller torka sig i röven med den.

Hade istället Windows XP utvecklats som öppen källkod eller fri programvara, skulle dessa 30 000 människor (eller för all del bara en av dem) kunnat ta en kopia av källkoden, dvs. receptet till programvaran och utveckla denna trots att företaget som utvecklat programvaran ursprungligen, har lagt ner sin produktion.

Således skulle Windows XP kunna hållas vid liv så länge som det fanns en aktiv användar-gemenskap kring produkten. Eftersom Windows XP är ett så vida spritt operativsystem, skulle det finnas ekonomiska incitament till att hålla igång det i flera år framöver.

Nu är det enda man kan göra; att hoppas på att Microsoft är snälla nog att fortsätta sälja sin produkt lite till.

Pretty please, with sugar on top?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra och dessutom är man ju osäker på vistas tillförlitlighet då man hör o ser så mycket om negativt om det!

XP är något jag kört med i många år nu och trivs jätte bra med det och allt funkar klockrent!!!

Hoppas att fler skriver under och att microsoft lyssnar på oss små mäniskor!!!

Thomas Tvivlaren sa...

Om det inte vore för att Mickysoft har så mycket kapital i ryggen så vore det bara att luta sig tillbaka och stilla se på när de gräver sin egen grav...

Först gör de allt för att ställa till problem för det olagliga kopierandet genom sitt WGA (We are Greedy Assholes) som ställt till det även för betalande och "legitima" Windozeanvändare. Att som ett dominerande företag ens tänka tanken att genomföra något dylikt är så urbota korkat så det finns inte på den här sidan solsystemet. Alla som fulkopierar utan att betala gör ju att den monopolställning de nästan redan har blir än starkare...men den insikten nås inte pga extremgirighet.

Ovanstående i kombination med Vistaspektaklet har nog betytt mer för Ubuntu och OS/X än dessa operativs egna framsteg och förbättringar.

Så kort och gott: Fortsätt så Mickysoft! :)

Anonym sa...

Håller med föregående talare. Det som Linux inte hinner och klarar av, det hjälper Microsoft till med. Hoppas bara att slutet är nära. Men troligen dröjer det 5-10 år till. Tack för mig