2007-09-23

Linux i alla ryska skolor senast 2009

Som ett led i att bli oberoende av utländsk programvara har Ryssland tagit beslut i att rulla ut Linux på alla skolor senast under 2009. Färdigställande av det ryska Linux-operativsystemet kommer att ske under sena delen av 2007 och pilotprojekt kommer att utvärderas under 2008 på tre platser; Tomsk-regionen, Perm-regionerna och Republiken Tatarstan.

Kommunikationsministeriet i Ryssland säger att initiativet handlar om att portera (dvs. skriva om) befintliga program för Linux-plattformen och att utveckla nya för att tillgodose skolornas behov.

Sergey Shalmanov, analytiker på CNews som rapporterar om händelsen, noterar att:

den existerande modellen för att använda programvara i utbildningen i Ryssland definitivt kommer att misslyckas. Den har redan förlorat vissa av sina fördelar på grund av utspridd piratkopiering av i det närmaste gratis Microsoft-programvara. Det nuvarande förfarandet att installera Windows-programvara på skoldatorer är inte vinstgivande varken ekonomiskt, pga rabatter för klient-licenser (som är dyrare än Linux), eller strategiskt då det knyter unga användare till plattformen och produkterna från företaget på ett tidigt stadium, även om de är väldigt populära och smidiga att använda.


Det fantasifulla namnet på Linux-distributionen kommer, enligt den engelskspråkiga artikeln, att bli "Russian Linux OS". Själv hade jag nog satsat på Lenix, eller något annat på den linjen, för att en gång för alla befästa farhågan hos många att Linux = kommunism ! Bäva och darra i stolarna!Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: