2008-08-14

Bästa 36 kronorna jag spenderat

I ett antal år nu har jag varit ganska ostrukturerad. Jag har slappat under tid som jag borde använt till att få saker gjorda. Jag har skjutit upp, ignorerat och dragit på uppdrag, glömt och förträngt annat och varit en jävla slöfock. För att vara ärlig.

Egentligen är jag driven (även om de flesta som känner mig nu förmodligen inte skulle hålla med) när jag väl får något jag brinner för i sikte. Men samtidigt så har jag försummat de som står mig nära och gett mig själv dåligt samvete för att jag inte hunnit med att ägna de jag tycker om tillräckligt med tid (och då menar jag kvalitetstid) och omsorg.

För några veckor sedan började jag läsa Få det gjort! av David Allen, som enligt utsago ger svart bälte i vardagseffektivitet. Det handlar om att samla allt (såväl privat som jobbrelaterat) man har att göra i väl avgränsade system, tänka ut nästa åtgärd för alla projekt man har och sen utföra dessa nästa åtgärder, beroende på tid, möjlighet och plats.

Tanken är att man helt enkelt ska dumpa sitt minne i någon form av system, för att kunna släppa alla saker som man hela tiden går och funderar på och få ett tomt system att dedikera för den uppgift man har framför sig. Tänker du på att du borde ge din flick-/pojkvän blommor någon gång? Är du vid en blomsteraffär vid alla de tidpunkterna? Förmodligen inte. Det är helt enkelt ett slöseri med tankekraft att gå och dra på sådana idéer utan att göra något åt dem.

Att istället avlasta hjärnan till ett system och ägna all dess kapacitet till den uppgift som ligger framför mig effektiviserar hela tillvaron och gör att jag hinner med mer saker på kortare tid och gör det i tid.

Jag har kört på det här systemet i fem dagar nu och det är helt otroligt vilken skillnad det gör. Jag tar mig tid till träning och massor med umgänge, men får ändå allt jag föresatt mig gjort på mycket kortare tid än vad det tagit förut.

Jag bara önskar att jag tagit mig i kragen tidigare.

Läs mer på Wikipedias artikel.

Andra bloggar om , ,

1 kommentar:

Thomas Tvivlaren sa...

Du får gärna utveckla det där mera och/eller följa upp längre fram hur det funkar. Har någorlunda pejl på dylikt men nya system är alltid intressant. I synnerhet när tid nästan oavsett upplägg känns som en bristvara.