Varför betala för dyrare dator än du behöver?
Under det senaste kvartalet har det kommit den ena billiga datorn efter den andra. Intel, Asus, OLPC, med flera har introducerat datorer för mellan 200-400 dollar. Detta motsvarar i dagens penningvärde mellan 1300-2500 svenska kronor. Om de hade funnits i Sverige. Det gör de inte.
Dessa datorer kommer nämligen med Linux förinstallerat, men i det här landet förstår vi inte Linux. Vi konsumenter vill ha Windows. Det vill vi för att det enda operativsystemet vi känner till är Windows. Detta är inget moment 22, utan något som är helt i sin ordning.
Windows skulle ju addera till det låga priset, kanske rent av fördubbla det då en förinstallerad licens av Windows kostar mellan 800-1000 kronor. Om inte Microsoft gör en punktinsats och kränger Windows XP för 300 kr på de datorer som hotar dess marknadsandelar, förstås, som de sägs göra med Asus datorer Eee PC. Helt i sin ordning, får man anta att svenska Konkurrensverket tycker.
Datorföretagen i Sverige tycker att en dator för 8 000 kronor är nödvändig för att betala räkningar över internetbank, surfa kakrecept och spela spindelharpan på. De ignorerar det faktum att de flesta som använder datorer hade behövt ett skrivbord med tre ikoner, inga inställningsmöjligheter och inga specialfunktioner.
Dustin, Komplett.se och OnOff säger sig ha "medvetna" kunder som vet vad de vill ha. Att de vill ha ett "familjärt" operativsystem istället för något som bara kan likna det familjära operativsystemet.
Nä, vad tokigt att tro att kunderna skulle efterfråga datorer för dryga tusenlappen. Ingen köper ju bilar från Skoda, pocketböcker istället för inbundna diton, piratade märkeskläder från GeKås i Ullared eller varor från Euroshopper. Vilken konstig idé att sälja billiga datorer.
Wal-mart gör det i USA, så det är kanske från Coop och ICA-handlarna vi får se det här initiativet?
Andra intressanta bloggar om: datorer, it, konkurrensverket, linux, monopol, operativsystem, windows, xp
2 kommentarer:
Mycket handlar nog också om ekonomi. Det skulle vara sjukt låg vinstmarginal på en 1000-kronorsdator, och Sverige har nog för liten marknad för att det ska gå ihop sig. Tror jag.
Jag tror inte som du, men det är som tur är tillåtet. :) Datorer har blivit allmängods i samma utsträckning som bilar är. En del behöver flera stycken för att alla i familjen ska kunna använda dem när de behöver.
Att då ha en billig "andradator" precis som man har en rostig "andrabil" för nödlägen tror jag är något som stora handlare kan tjäna på, inte minst i supporthänseende.
Om ICA, Coop eller Willys skulle marknadsföra sådan typ av hemelektronik i tillägg till billiga CD-spelare från Denver och liknande märken skulle det kunna bli en vinst där också. Tror jag. :)
Skicka en kommentar