2007-12-31

Möjligt valfusk i Kenya - upplopp följer

Efter att fem dygn har gått efter att röstningen för parlamentsval och presidentval inletts har sittande president Mwai Kibaki svurits in.

I ett val där de flesta kenyaner röstat efter enicitet före politiskt program har EUs valobservatörer noterat vissa oegentligheter i röstningsförfarandet.

Oppositionens kandidat Raila Odinga som ställer upp för Orange Democratic Movement (ODM) har anklagat administrationen för att ha fuskat med siffrorna som levererats från valkretsarna.

I tidiga opinionsmätningar ledde Raila Odinga med så mycket som en miljon röster och hävdar därför att de valkretsar där sittande president Kibaki har sitt starkaste stöd medvetet dröjde med siffrorna för att kunna frisera dem efter vad som behövdes för att vinna. Han kräver nu omräkning av rösterna.Mycket våld har präglat de senaste dagarna och flera människor har dött på gatorna efter upplopp och plundring över hela landet.

Valet som har framträtt som en stor misstroendevotum mot den sittande administrationen har lett till att 20 sittande ministrar har fått se sig besegrade av nya kandidater från ODM. Speciellt noteras att alla tre sönerna till forne diktatorn Daniel Arap Moi besegrats och således markerar slutet på en politisk era.

ODM ifrågasätter nu resultaten från 48 valkretsar där de hävdar att stödjande dokument saknats eller röstantalet avvikit mot rapporteringar från egna anhängare ute i valkretsarna. De hänvisar bland annat till valkretsen Igembe South där resultaten på plats angav 45 029 röster för president Kibaki medan de i Nairobi hade växt till 60 050.

EUs valobservatörer meddelade ett liknande fall i valkretsen Molo, där siffrorna på plats sades vara 50 145 för Kibaki, men hade växt till 75 261 när Kenyas valkommission rapporterade dem.

Följ allt här:
http://politics.nationmedia.com/ och på http://www.eastandard.net/.

DN braskar med krigsrubriker.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jodå, i Odingas valkrets, Kibera, vet man vem som skaffade Hummer och sket i de verkligt fattigas behov. Men jag hade nog fel, Odinga vann valet, och Kibaki kommer att få det knepigt med trovärdigheten. Demokratin också. Just Kibera verkar bli en tunga på vågen - att köpa fattiga för sin egen sak har fungerat förr. Kenya hade behövt ett riktigt val, nu riskerar landet tyvärr att brytas samman i rasmotsättningar eftersom Odinga och Kibaki traditionellt stöttas av skilda grupper, tyvärr har gänget runt Kibaki egna agendor av samma slag som Odinga visade prov på med sin Hummer. Å andra sidan - det finns alltid en sån - är det viktigt för ledare att visa sin status; fint hus, fina bilar och ett stort följe av vakter och soldater kan krävas för att bli trodd. Jaja, är litet orolig eftersom jag har en del av familjen därnere just nu.

Buddy Jesus sa...

Förstår om du är orolig. Jag skulle ha åkt dit ner den 11:e januari men har skjutit upp resan till efter den 22:e.

Det där med bilarna kan man läsa lite mer om på på Mars Groups hemsida. Det är nog jämnt skägg över hela politiska spektrat.