2007-12-22

Linux åt folket: Norge väljer öppna format

Norge har genom Skolelinux-projektet varit ett föregångsland inom öppen källkod och fri programvara länge. Nu har Norge gått ett steg längre och även kräver att all information på statliga webbplatser skall vara i öppna format, såsom HTML, PDF och OpenDocument (ODF). Christian Engström i piratpartiet kommenterar:

Det här är ett bra beslut som den svenska regeringen borde ta efter snarast.


Även Holland har vandrat samma väg och kräver öppna format och källkod inom statsapparaten. Nya Zeelands justitiedepartement anser öppen källkodsprogram vara överlägsna program där källkoden inte finns publikt tillgänglig i ett långsiktigt perspektiv.

Det händer saker runt om i Sverige också, även om vi ligger långt efter exempelvis Norge på det här området. Alingsås kommun slänger ut Microsofts Office till förmån för OpenOffice.org, en fri och gratis kontorssvit med bland annat ordbehandlare, kalkylprogram, presentationsprogram och databashanterare. Sollefteå och Sundsvall har även de gått över till öppen källkod och fri programvara inom skol- och ungdomsverksamhet.

För två veckor sedan instiftades det ett kompetenscenter för öppna program och öppen källkod så det kan hända mycket under 2008 för Linux och fri programvara.

Nu krävs det bara att fler politiker än enskilda individer inom piratpartiet, vänstern och miljöpartiet ser vinsterna med en slimmad statsbudget och kontroll över informationen.

Andra bloggar om: , , , , , ,

2 kommentarer:

Rick Falkvinge (pp) sa...

Du skriver att det bara är enstaka individer inom partierna som är för ett sådant här drag, men det stämmer bara nästan -- i den uppdatering till principprogrammet som Piratpartiet håller på att ta, så tar partiet uttryckligen ställning (starkare än tidigare) för open source och öppna format.

Bara som lite reklam :)

Thomas Tvivlaren sa...

Onekligen en trevlig julklapp från vårt forna unionsland. För övrigt så finns det ju mer intressant enligt samma mönster.