2007-11-01

Datortillverkarna ställs mot väggen om medföljande Windows

I efterspelet till min anmälan av Microsoft till Konkurrensverket frågar IDG TechWorld OpenSource Microsoft vart alla läsares pengar tagit vägen i ett kanske förenklat men långt ifrån orimligt räkneexempel.

Artikeln utgår ifrån att TechWorlds unika besökare i vecka 43 som körde Linux (11 359 stycken) har köpt åtminstone 2 datorer med Microsofts operativsystem i OEM-version under sin datorkarriär. Vissa uppskattar värdet av OEM-versionerna av Windows till mellan 500-1000 kr, alltså långt under priset med vilket det säljs i butik. Givet att man tar lägsta möjliga värde för produkten ger detta datortillverkarna en intäkt av 11 359 000 kronor. Detta bara i Sverige på en enskild webplats.

Räknar man på antalet totala icke-Windowsanvändare i världen som ändå i princip tvingats köpa sin dator med Windows för att få den hårdvara de velat ha, blir det naturligtvis en mycket högre summa. Vissa räknar med 1% av datoranvändarna, andra upp emot 4-5%. Med tanke på Microsofts årsomsättning blir det en hel del pengar.

TechWorld Open Source har därför ställt en fråga till datortillverkarna:

Hur vi som konsumenter ska gå tillväga för att, antingen köpa datorerna utan operativsystem, eller hur vi ska gå tillväga för att få pengarna tillbaka.


Det ska bli mycket intressant att läsa den artikel som utlovas när alla svaren inkommit. Jag kommer självklart att försöka skriva utförligt om hur man ska få pengarna tillbaka hos var och en av de olika datortillverkarna.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: