2007-07-19

Jamendo.com - fri musik

Jag har hittat mitt nya favoritställe på nätet. Jamendo.com är en musikdelnings-site i sann Web 2.0-anda. Jag förstår inte varför det inte skrivs mer om den.

Här kan musiker och musikgrupper registrera sig och sprida sin musik. Då tänker många, jaha, vad är det för nytt med det? Det finns ju myspace och alla möjliga såna sidor på nätet.

Skillnaden är i licensformerna. Alla musikstycken på jamendo är licensierade under Creative Commons. Detta innebär att man erbjuder spridning av materialet om vissa villkor är uppfyllda. De fyra huvudvarianterna innebär (citerat från länken ovan):


  • IngaBearbetningar - Alternativet IngaBearbetningar tillåter endast spridning och användning av verket i oförändrat skick. Bearbetningar av verket är inte tillåtna.

  • IckeKommersiell - Med detta alternativ kan du låta andra sprida och använda ditt verk så länge de inte gör det i komersiellt syfte.

  • DelaLika - DelaLika innebär att bearbetningar av verket får spridas endast under samma villkor som ursprungsverket.

  • Villkoret Erkännande tillkommer alltid. Detta innebär att all användning kräver att upphovsmannen omnämns.


Det innebär dock inte att du ger upp upphovsrätten för ditt verk. De ovanstående kan också kombineras på flera sätt. Mer om licensformerna kan läsas på http://www.creativecommons.se/licenser.html.

Varje artist har en egen sida med en donationsfunktion, där man kan donera pengar om man gillar artisten av en eller annan anledning. Artisterna får också en del av reklamintäkterna beroende av hur många sidvisningar och/eller uppspelningar de haft under den gångna månaden.

Givetvis utgörs majoriteten av artisterna av de som förmodligen inte skulle komma upp sig i den vanliga musikvärlden, men det innebär inte att de per automatik är dåliga.

Dessutom finns det en inbäddningsbar spelare:Man kan länka in den precis lika lätt som ett youtube-klipp, genom att markera Spelarkod på vilken sida som helst, t ex: http://www.jamendo.com/sv/album/3661/

Prova för böfvelen. Det är både fritt och gratis.

Andra bloggar om: , , ,

9 kommentarer:

Thomas Tvivlaren sa...

För att travestera Gert Fylking: "Äntligen!"

Thomas Tvivlaren sa...

För övrigt ett helt ok musikval du bäddade in!

Anonym sa...

Schysst! Nu ska jag lära mig hur man hittar det man vill lyssna på. :)

Anonym sa...

Josh: Det finns ju kategorier först och främst. Sen kan man som medlem rekommendera sina favoritalbum och pusha för dem man gillar genom ett typ av rating-system.

Finns även recensioner att ta del av, vissa bra, andra som kunde behöva lite arbete.

Härligt med genrer som drum'n'bass electro metal. :)

Thomas: Jag tog bara nåt, men ja, det visade sig vara helt okej. :)

Anonym sa...

Ditt inbäddningsexempel: Snygg bild, sugig musik.

/F

Buddy Jesus sa...

F: smaken är som baken, på en del luktar den illa. ;)

Anonym sa...

Och min luktar hallon som vanligt ;-)

http://www.jamendo.com/sv/artist/holy.pain/

/F

Anonym sa...

Ja, jävlar... Doften sprider sig över nejden här..

Thomas Tvivlaren sa...

Förresten, om jag får fråga, vad har herrn för användarnamn på Jamendo?