2007-01-25

Ministry of Truth

War is peace, freedom is slavery, Ignorance is strength.
- George Orwell, ur 1984

Allas vår integritetsombudsman Pär Ström, har skrivit en debattartikel om det nya förslaget till övervakningssamhället som kommer att ge Försvarets RadioAnstalt i princip oinskränkt rätt att kontrollera all datatrafik som passerar landets gränser.

Från artikeln:

I förslaget om FRA-övervakning föreslås däremot att all (!) trafik med telefon, epost, fax, SMS och liknande som passerar Sveriges gränser ska skickas till FRA, som ska gå igenom den med särskilda filter som letar efter vissa nyckelord. Ingen brottsmisstanke heller mot dem som kommer att bli avlyssnade. Uppsnappad information får lämnas vidare till andra myndigheter, och till och med användas som bytesvara gentemot främmande makt. Det finns inga möjligheter för en medborgare att få reda på om han eller hon varit avlyssnad.

I dagens globaliserade samhälle så har teleoperatörerna inte heller byggt efter Sveriges geografiska gränser, vilket gör det möjligt att rena inrikessamtal reläas via exempelvis Norge eller Danmark.

Så hjärtligt ihjälkomna skall ni våras till 1984.

2 kommentarer:

Anonym sa...

23 år försent, men skönt att vi äntligen har nått målet.

Buddy Jesus sa...

Ja, verkligen. Bättre sent än aldrig. :) Vi får bara hoppas att vi får dubbelriktade telescreens också, så att man kan hålla koll på oss även när vi inte använder oss av kommunikationsteknologi.

Fast det klart, då kan ju våra kära övervakare använda mobiltelefonen så länge.