2007-02-09

Övervakning

Det blåser nya vindar. Trots mycket negativ kritik har så lagrådet, "i princip" gett grönt ljus för att avlyssna all möjlig trafik som går över Sveriges gränser. Det heter att presumtiva terrordåd måste stoppas. Det heter även att Försvarets RadioAnstalt (FRA) redan avstyrt ett "mord på söder" med de här metoderna. Det måste ju innebära att FRA redan idag tillämpar avlyssning av trafik som passerar Sveriges gränser? Eller?

I sann Bodströmsk anda är det alltså lika bra att legalisera de metoder som redan används illegalt, precis som för de övriga trafikdatalagringsdirektiven som smögs igenom utan någon större debatt i Bryssel den 14:e december 2005.

Frågan alla har ställt sig är, "Vad ska vi med Försvarets RadioAnstalt till?" Svaret på frågan har i många fall låtit "inte så jäkla mycket".

Efter att järnridån och Berlinmuren fallit 1989-90 nångång, funderade alla på samma sätt vad vi skulle med försvarsalliansen North Atlantic Treaty Organisation (NATO) till, egentligen? Vilken tur att det blev krig på Balkan i samma veva, så att NATO hux flux kunde stöpa om sig själv och räddas kvar som organisation genom att gå in och släppa ett antal bombmattor på civilbefolkningen. Räddade i sista stund. Tänk vad hemskt om man skulle få sluta kriga.

Det är lite som USAs krigsmakt. Finns det inga omedelbara krig att gå in i för tillfället, kan man alltid skapa några för att hålla kulorna (no pun intended) rullande. Tänk om det något år skulle vara dåligt med krig och man skulle vara tvungen att skära ner på krigsmakten, låta de meniga gå och spara in på alla hangarfartyg som kan förflytta tiotusentals soldater och stridsflygplan över hela jordklotet? Då kan man ju inte några år efteråt begära en två- eller tredubbling av utgifterna plötsligt. Det är tur att det hela tiden är krig runtom i världen. Och är det inga för tillfället kan man alltid starta ett. Eller två.

Vi ska nog inte vara alltför förvånade om FRA skulle slås upp stort på någon löpsedel inom en snar framtid, för att de lyckades förhindra ett terrordåd någonstans i vårt avlånga land. Eller som en bitter tillbakablick: "Tänk bara om vi hade tillåtit trafikövervakning". Under förutsättning att inte Olinda har gjort något den dagen, eller att Lets Dance-Olle (eller vad de kan tänkas heta) har kräkts på någon under en direktsändning.

Kanske kommer det till och med att inträffa en incident som motiverar hårdare tag, om befolkningen skulle protestera alltför mycket. Mediadrevet har ju åtminstone gjort sitt för att få till kameraövervakning i halva Malmö, med fyrahundratusen undersökningar som alla lyder "Hur otrygg känner du dig i din stad?". Usch vad jobbigt det måste vara för buset. Nu måste de flytta sina förehavanden ett eller två kvarter och våldta och råna där istället.

Stackrarna.

2 kommentarer:

Malin sa...

Bejb, det finns ingen Let's-Dance-Olle.

Buddy Jesus sa...

Men det finns en Let's-Dance-Martin (Lidberg, om han är kvar) som hållt på med brottning i hela sitt liv och varit erkänd för det. Men så fort han gjort sitt första program av Let's Dance, så är han märkt för livet.

Det måste kännas tungt. :)