2011-12-12

15/12 - Kick-off för openJamtland - regionalt kluster för öppen källkod och öppna standarder

IDG.se rapporterar att öppen källkod är på nedgång. Närmare bestämt att användandet av GPL 2.x-licenser går neråt, vilket inte alls är samma sak. Ser man på det inklippta diagrammet verkar andra GPL-licenser ligga kvar på samma nivå. Andra licenser som är godkända enligt OSI nämns inte alls. Ett "hot" mot programvara med GPL2-licens är webben. GPL2 innehåller ett kryphål som gör att öppen webb-programvara som används inte behöver lämna ut källkoden. Därför byter nu många till GPL version 3.

För inte så många dagar sedan rapporterade samme journalist, Niklas Andersson, om att öppen källkod tappar fart rent generellt. Riktigt vad som menas med det, vet jag inte. Han försöker i alla fall få uttalanden från bland andra Henrik Sandklef att bekräfta hans tes, och jag vet inte om han riktigt lyckas. Kollar man dessutom bara på de allra största öppen källkodsprojekten så får man ju inte med den långa svansen av småprojekt som hela tiden tuffar vidare. Men det kanske är så att 2011 har varit ett år där öppen källkod stagnerat en aning på grund av alla uppköp och eländen. Att Oracle köpte Sun var inte speciellt bra för öppen källkodsrörelsen i stort.

Här i Jämtland går vi åt motsatt håll. Här försöker vi öka användandet av öppen källkodsprogramvara och det ska vi fira med en kick-off (-ass?) halvdag den 15 december. Jag hoppas att alla möjliga företrädare kommer till våra föreläsningar, stora företag, mindre företag, egenföretag, offentlig förvaltning, alla partierna i kommunfullmäktige och inte minst piratpartiet, vars företrädare brukar gilla sånt.

Läs mer och anmäl dig på openjamtland.se.

Varmt välkomna!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Tummen upp för kick-offen!
Vad idg.se skriver om öppen källkod tar jag alltid med en stor nypa salt.

Rune.K på Ubuntu.se