2012-11-07

Steam Beta: Nu måste Linux-entusiasterna snart rösta med plånboken

Den sjätte november är ett datum som kommer att gå till Linux-historien. Det var dagen då en av världens största spelföretag Valve öppnade Linuxversionen av Steam för betatestare. Processen har gått att följa sedan i somras på Valves Linuxblogg och med bara tre inlägg har Valve hållit åtminstone mig på halster med alldeles för få löpande uppdateringar.

Det här är ett riktigt eldprov för Linux-entusiaster. Jag är själv inte så mycket av en spelare. Det har främst två orsaker:

  1. Jag är ganska dålig på att spela generellt. Alla FPS-spel som jag och mina polare spelat sedan 15-årsåldern ungefär har jag alltid åkt på duktigt med pisk i. Jag har heller inte haft någon större entusiasm eller uthållighet i träningen för att bli bättre.
  2. Jag är Linux-användare. Antalet grymma spel man hittills kunnat spela är ganska lätträknade. Senaste spelet som jag verkligen - verkligen - spelade på allvar och i timtal var Syndicate nångång på tidigt 1900-tal. Och det var på MS DOS-tiden...
Det har länge varit en given sanning att det som håller Linux ifrån total världsdominans är (bland annat) tillgången till spel. Nu tror jag inte att det är så många som håller det för absolut sant, men det är säkerligen en bidragande orsak. Många är de som behåller Windows parallellt med sitt favoritoperativsystem Linux för att kunna spela och det är ungefär lika många som skulle vilja slänga Windows dit pepparn växer om de bara kunde spela sina favoritspel i Linux.

Vi är långt ifrån där än, men att en så stor marknadsaktör som Valve portar sin spelbutik Steam till Linux är ett stort steg på vägen. Låt oss inte lura oss själva. Det är inte av välvilja man gör detta. Valve har givetvis ett stort vinstintresse i att satsa på Linux. Eftersom Windows 8 innebär att Microsoft tar ett järngrepp kring programdistributionen med sin egen Windows Store orsakar det stort huvubry för Valve som också har sin egen marknadsplats för spel som de tjänar stora pengar på. Pengar som riskerar att gå förlorade om Microsoft får snurr på sin egen butik.

Även om Valve gör detta i egenintresse så gör de det för att de tror på Linux som spelplattform och som first mover tar de en stor risk. I dagsläget finns det runt 50 spel/applikationer till Linux i Steam. Vi som Linux-användare, och i ännu högre grad vi som är fullblodiga Linux-entusiaster, har ett ansvar att se till att de kan fortsätta, tjäna på det och locka andra stora aktörer till Linux. Om Valve tjänar miljontals dollar på oss och vårt spelande kommer det att öppna ögonen på Activision, Blizzard, Electronic Arts och andra att det finns pengar att tjäna. Just nu puttar de Valve framför sig som ett offerlamm redo för slakt, men ni kan vara säkra på att de håller ögonen på utvecklingen.

Jag har visserligen en åttaårig son som jag kan skylla på, så jag kommer att köpa varenda spel som släpps till Steam för Linux, oavsett hur illa prissatta de är. Jag vet att Valve har fått ta emot mycket kritik för att en digital kopia av ett spel kostar lika mycket eller i vissa fall mer än samma spel direkt från  butikshyllan i fin kartong och allt. Men jag anser att det är värt det för att få igång spelandet på Linux.

Vi Linux-användare måste rösta med plånboken om vi vill att spelen ska komma på vår favoritplattform. Vi kan tjata oss hesa om Microsoftskatten och Windows underlägsenhet, men om vi inte får de stora spelpublicisterna att se guld och gröna skogar är vi ändå rökta.

Förhoppningsvis kommer de extrema spelarna nu få upp ögonen för Linux som spelplattform. I samband med tillkännagivandet av betatestningsprogrammet för Steam, släppte nVidia en ny drivrutin till sina kort som mer än dubblade antalet FPS i Linuxversionen av Left for Dead 2 från 147 fps till 301 fps på nVidias referenssystem. Dessutom ska drivrutinen enligt uppgift minska laddtiden för spelen. Detta kan locka överklockarna,  och de som vill ha maximal uppdateringsfrekvens i alla spel, till Linux. 

Valve har letat efter betatestare under en period, men det är inte som att de behövt leta med ljus och lykta. Över 60 000 ansökningar har kommit in till för de 1000 betatestare som söktes. Varefter buggarna rättas till kommer dessa 1000 att bli fler och fler fram till slutligt släpp som kanske eller kanske inte blir i februari.

För er som inte blivit uttagna till Valves betatestarprogram så kan jag berätta att ni inte behöver misströsta. Betaversionen av klienten för Ubuntu 12.04 finns att hämta på 


Det går att testa Steam-klienten även om man inte är med i beta-programmet. Enklast är att följa instruktionerna här.

När man gjort detta kan man gotta sig åt att få se en dylik syn som nedan.

Man ska definitivt inte vänta sig stordåd av Steam-klienten i nuvarande skick, jag har ingen aning om vad som fungerar eller inte fungerar. Testandet sker på helt eget ansvar och jag har ingen som helst lust att hållas ansvarig för att ni blir av med pengar eller pajar ert välfungerande system. 

Med detta sagt önskar jag er lycka till i testandet av Steam för Linux.

Återigen vill jag peka på vikten av att vi Linuxanvändare röstar med plånboken. Utan en klar och tydlig intäktsström för spelbolagen kommer vi aldrig att kunna attrahera dem till att utveckla för Linux. Visserligen finns det flera kickstarterprojekt som till exempel Wasteland 2 som lovar Linux-stöd, vi har Humble Indie Bundle som också funkar på Linux men det är en droppe i havet. Vi behöver StarCraft 2, Battlefield och andra stora titlar för att kunna konkurrera med Windows på allvar. Kanske också Star Citizen, där man kan rösta för Linux-stöd

Jag ska köpa alla Linux-spel jag kan komma över för att få det att hända.

3 kommentarer:

Joshua_Tree sa...

Just nu sitter jag riktigt dåligt till ekonomiskt men så snart det ordnar upp sig ska jag också rösta med plånboken.

Buddy Jesus sa...

Jag menar givetvis inte att man ska lägga sina sista surt förvärvade korvören på linuxspel. Av var och en efter förmåga, typ.. ;) Dessutom har jag inte ens undersökt om det går att betala för spelen än...

Men om/när det funkar ska jag köpa de spel jag tycker är värda att prova. Ska bli riktigt kul faktiskt.

Anonym sa...

Jag håller helt med! Nu måste vi visa vår support för Linux och köpa vissa spel så de kan se att folk faktiskt köper spel till Linux och att Linux är något att räkna med.