2010-06-13

USA kan säkert lita till Sverige att stänga Wikileaks

Det verkar som att de federala myndigheterna i USA är på jakt efter en av webbplatsen Wikileaks förgrundsfigurer Julian Assange. Wikileaks har enligt dem kommit över runt 260 000 hemligstämplade diplomatiska meddelanden som skickats under ett flertal år, bland annat angående USAs strategi i mellanöstern.

Meddelandena ska enligt de federala myndigheterna ha läckts av en 22-årig underrättelsespecialist i den amerikanska armén vid namn Bradley Manning. Manning ska även ha tagit på sig ansvaret för att ha läckt de kontroversiella videor som kallas Collateral Murder, som visar när USAs armé dödar civila (inklusive två Reuters-journalister) i Irak.

Wikileaks är för närvarande inhyst hos den kontroversiella tjänsteleverantören PRQ i Sverige (enligt SVT).

Enligt artikeln från The Daily Beast, länkad ovan, är dock Wikileaks utspridd på flera olika servrar över världen, vilket gör den svår att stänga ner.

Jag är övertygad om att det svenska "rättssystemet" ska hjälpa till att tysta de som vill lyfta ut hemligheterna i ljuset. Eller helt enkelt sätta dem bakom galler för att de skulle kunna begå brott. Någon gång i framtiden, om inte just nu.

Det är inte lätt att vara whistleblower i dessa tidevarv.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ska inte du gå ut skolan först innan du ger dig in på politik?

Det kan ju vara en bra ide!

Buddy Jesus sa...

Jaså, torgtuff på internet? Häftigt.

Whammy sa...

Varje gång representanter från USA ber svenska regeringen om något så vänder den sig lydigt om och räcker en hink glidmedel över axeln.
Tidigare har det lett till ministerstyre i olika former, suspekta polistillslag, utlämning av folk till tortyr med mycket mera. Inget den här regeringen gjort har fått mig att tro att den har ryggrad. Det är dags för Wikileaks att leta upp ett nytt ställe att bo för de är inte säkra här.

Och Anonym: det är fritt fram för alla att ha en politisk åsikt. Jobbigt för dig, tydligen, men en självklarhet i en demokrati. Tillbaka under bron med dig.