2010-06-17

Statens musiksamlingar väljer Ubuntu

IDG.se rapporterar att Statens musiksamlingar, en gigantisk myndighet med 60 anställda som jag aldrig tidigare har hört talas om, går över från Windows till Ubuntu.

Man menar att bytet medför en besparing på mellan 75 000-100 000 per år, plus att man slipper uppgraderingskostnaderna till Windows 7 och allt associerat därmed, som hårdvaruuppgradering och uppgradering av kontorsprogramvara.

Den lösning de använder sig av är tunna klienter, som förlänger livslängden av datorerna till nästan det dubbla. Normalt menar man att livslängden på en dator är tre år, men då de tunna klienterna inte kräver så mycket av hårdvaran kan man istället använda datorerna i fem-sex år.

Fördelen med en lösning som bygger på tunna klienter är också att användarna inte behöver ha fasta arbetsplatser. Man kan ta med sig sitt skrivbord till vilken av datorerna som helst och fortsätta att arbeta där.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

klokt beslut. kanske inte så mycket för kostnaden som för smidigheten i att kunna jobba från vilken klient som helst samt för smidigheten i att administrera ett gäng tunna klienter.

Jerker Montelius sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jerker Montelius sa...

Det som också är intressant är att man konfirmerar siffran på att man sparar mer än 1000 kr per anställd och år att gå över till linux.

Frank Eriksson sa...

Så det kanske finns ett hopp för Svergie ändå, blir så himla glad över att läsa om sådana saker som detta.

Får väl även tillägga att lantmäteriets hemsida är designad för andra webbläsare än IE6 ;)