2010-04-10

Anmäl Microsoftskatten till konsumentverket/KO


Johan Ekblad har skrivit till konsumentombudsmannen (KO) om det underliga i att behöva betala för ett operativsystem som man inte ska använda. Med andra ord det som i dagligt tal brukar kallas Microsoft-skatten.

Microsoft-skatten innebär att så gott som alla datorer från stora leverantörer förinstalleras med någon version av Microsoft Windows. Windows bakas sedan in i priset på datorn och går inte att välja bort, oavsett om du tänker använda det eller inte. Trots att Microsofts egen End User License Agreement (EULA, eller slutanvändarlicens) hävdar att man ska kunna få pengarna tillbaka eller någon typ av rabatt.

Johan har därför skickat in en anmälan till konsumentombudsmannen/konsumentverket och fått följande svar:

Hej!

Konsumentverket/KO har mottagit din förfrågan angående din anmälan (dokid 173065) Konsumentverket/KO bedömer alla anmälningar. Ett ärende öppnas endast om en anmälan anses principiellt intressant eller om det finns ett större konsumentintresse.

Din anmälan har inte resulterat i ett ärende. Skulle Konsumentverket/KO få information som tyder på att frågan är principiellt intressant eller av större konsumentintresse kan ett ärende ändå öppnas.1 Sådan information kan komma in genom ytterligare anmälningar eller på annat sätt.

Med vänlig hälsning,

Konsumentverket/KO

1) Min emfas.

Det är därför viktigt att vi som vill ha möjlighet att köpa datorer (vilka datorer vi vill) utan Windows förinstallerat skriver in till Konsumentverket för att göra våra röster hörda.

Sedan länge har det varit möjligt att köpa datorer utan operativsystem, eller med alternativa operativsystem installerade. Det kommer vi sannolikt att få höra från våra kritiker. Däremot har det varit så gott som omöjligt att köpa sådana i vanliga teknikbutiker, såsom Elgiganten, Media Markt eller Expert. Det går hos dessa kedjor heller inte att få tillbaka några pengar för licensen om man köper en dator som är förinstallerad med Windows. Det är detta som jag vänder mig emot. Johan har mer information i sin blogg.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Är inte EU ett bättre ställe att anmäla till?