2010-04-10

Erfarenheter av nyinstallerad Ubuntu 10.04 Beta2Efter att ha helt skippat Ubuntu 9.10 Karmic Koala eftersom kärnorna i den vägrade starta upp på min dator har jag kört vidare på 9.04 fram till idag.

Jag provade att installera Beta 1 på min dator genom att preparera ett USB-minne med Desktop-iso-filen. Installationen gick bra ända tills Grub2 skulle installeras, då ballade installationen ur och ingen bootsektor blev skriven, med resultatet att hela systemet gick åt pipan.

Efter att ha ignorerat problemet i några veckor så tänkte jag att det idag var dags att ta ett krafttag för att installera Beta-version nummer två. För säkerhets skull valde jag iso-filen Alternate istället för Desktop. Alternate-ison har ett textbaserat installationsprogram som bara gör det som är nödvändigt istället för att vela runt med en massa grafiskt lull-lull.

Alternate-installationen gick som en dans och efter installationen startade datorn upp väldigt snabbt. Jag skulle tippa på mellan 8-10 sekunder efter att BIOS och andra uppstartsfunktioner körts igenom.

Efter första uppstart installerade jag kompletterande språkstöd och försökte installera de proprietära drivrutinerna för mitt nVidia GeForce 8600M GT. Jockey, som är programmet som hanterar proprietära drivrutiner, kraschade efter att ha försökt lägga till kärnmodulerna. Av någon anledning ville Jockey lägga till drivrutiner med versionsnummer 173.x. Det tyckte jag var lite mystiskt eftersom den nyaste versionen är 195.x. Jag lade dock till ett Personal Package Archive (PPA) för nVidia och installerade version 185.x istället. Det gick mycket bättre.

Mitt första intryck av systemet kört från hårddisk är att det är mycket rappare och mer responsivt än sina föregångare. Dessutom är det visuellt väldigt tilltalande jämfört med dem. Jag ställer mig lite frågande till uppstartsprocessen som fortfarande verkar lite ofärdig ur en visuell vinkel, men i övrigt tycker jag att man har lyckats väldigt bra med utseendet och det sammanhållna intrycket.

Jag har inte hunnit testa speciellt många applikationer, men både Firefox 3.6 och OpenOffice.org 3.2 känns mycket kvickare och har kortare uppstartstid än sina föregångare.

Än så länge är jag inte speciellt van vid den stora kontroversen så här långt, att minimera-, maximera- och stäng-knapparna sitter på vänster sida ovanför där Arkivmenyn huserar. Jag har heller inte (miss)lyckats med att stänga ner ett fönster när jag skulle ha klickat på Arkiv-menyn. Än, ska kanske tilläggas.

Ljudet fungerar, den inbyggda webbkameran fungerar, SD-läsaren fungerar, IR-porten fungerar, volymknapparna fungerar, knapparna för musikspelaren fungerar, e-post-knappen fungerar. All hårdvara jag har testat fungerar, helt enkelt. Hur det funkar med vänte-/viloläge har jag dock inte testat än.

Jag bara hoppas att installationsproblemen från Beta 1 är lösta, samt att installationen av de proprietära grafikdrivrutinerna kan lösas innan den 29:e. Då är det här, för mig och min dator åtminstone, en komplett produkt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Thomas Tvivlaren sa...

Spännande. Blir ju riktigt sugen att hoppa på jag med...som nyligen lagt in Koala + snart 20 andra distar på den helt renblåsta huvudburken.

Äntligen helt Mickysoftfri ur installationshänseende vilket känns underbart! (Har gått och dragit på detta i några år...)