2009-08-09

Öppen källkod och vikten av att göra sig ett namn

Nu är det mer än bekräftat. Visserligen är det inga nyheter utan mer av karaktären att slå in öppna dörrar, men det cementerar verkligen min uppfattning att för att frågor ska nå genomslag så krävs det att inflytelserika personer eller organisationer tar till sig dessa.

I inget annat fall är det så uppenbart än i frågan om öppen källkod och öppna standarder. I förrgår skrev tydligen Johanna Nylander något som jag och några med mig skrikit oss hesa över i några år nu. Nämligen att Microsoft totaldominerar vårt samhälle och därmed sätter spelreglerna för vår demokrati.

Vips hade hon 57 (en del förvisso rätt inavlade) kommentarer till artikeln i Expressen. Och fem blogglänkar av Martin Bagge, Farmor Gun, jj.n, En objektiv sanning och Anna Troberg.

Och enligt egen utsaga har hon fått mail som tackar henne för att hon tagit upp den här frågan. Frågor som alltså vi inom Öppen källkods-världen har gastat om hur länge som helst. Vad lär vi oss då av den här historien?

En hel del, faktiskt. Dels att det är viktigt att redan etablerade namn och företeelser tar upp frågorna man brinner för och att vi inom Fri programvara och Öppen källkod i bloggosfären är riktigt usla på att förmedla vår ståndpunkt. Trots ett decennium på internet är det fortfarande ingen mainstreamfråga innan Johanna Nylander tar upp det i en artikel i Expressen, plus de artiklar i DN som avhandlat ämnet i artikelserien "Du, Jag och Internet". Dessa artiklar är:

Kampen som kan vinnas av öppenhetsivrarna
Kriget om den öppna källkoden

Stående ovationer till Jenny Stierstedt för dessa båda. Men framför allt lär det oss att vi inte klarar av att i sann Web 2.0-anda "be the media", alltså själva förmedla våra idéer på ett sätt som når ut till de stora massorna. Vi är generellt sett usla på att länka till varandra, pinga bloggtjänster, kommentera bloggar och på det hela taget visa att vi finns. För att inte tala om att använda Youtube, twitter och Bambuser.

Det behövs bot och bättring på den här fronten. Att vi funkar fint på våra egna forum står redan klart, men det är inte här insatserna behövs. Många använder Öppen källkod på grund av de tekniska egenskaperna. Men de verkligt stora vinsterna kan göras då man slår på de ideologiska strängarna hos folk. Öppen källkod är rätt långt ifrån en enbart politisk fråga, men om alla som appelleras av friheten, öppenheten och den crowd-sourcing som Fri programvara och Öppen källkod innebär börjar prata i dess namn har vi en rätt stor folksamling att välja ur.

Jag och flera med mig jobbar för att Software Freedom Day ska bli en vändpunkt på den här fronten. Denna dag går av stapeln den 19 september.

Var med och fira du också.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Johanna sa...

Jag vet inte om det stärker eller försvagar din tes, men en av mina första publicerade artiklar handlade om mjukvarupatent (i samband med ep-beslutet 2005), och jag har skrivit/bloggat om öppen källkod länge. För det mesta känner jag också att jag skriker mig hes.

Att debatten tar fart nu handlar knappast bara om de stora medier som Expressen och DN ändå är, utan troligen för att det engagerar många. Det är ett ämne som har nått fram till många människor just tack vare nätet, bloggar och webb 2,0. Utan det hade säkerligen responsen på både min och Jennys (förträffliga!) artiklar varit betydligt mindre.

Sen gäller det ju så klart att diskussionen inte stannar av, för helt mainstream är frågan inte än på ett tag...