2009-06-28

Status på Münchens Linux-migrering

Slashdot rapporterar om statusen på LiMux-projektet, där Münchens 14 000 datorer ska migreras från Windows till Linux. En sån här migrering tar tid. Det är specialapplikationer som ska transformeras från Windows till Linux, dokumentmallar, speciallösningar för dataimport, med mera.

I dagsläget kör 40 procent av alla skrivbordsdatorerna i München kontorssviten OpenOffice.org. De restrerande 60 procenten beräknas vara migrerade i slutet av 2009.

När det kommer till operativsystemen är det endast 10 procent av datorerna som kör Linux, resten harvar på i Windows fortfarande. Den här delen av migreringen väntas inte vara i slutfasen förrän 2012. Då ska 80 procent av alla desktops köra Linux. Detta i ett projekt som slogs på trumman för redan 2003.

Det är dock inget ovanligt att IT-projekt av den här skalan drar ut på tiden, eller att de åtminstone släpar efter ett antal versioner. Det finns fortfarande företag där ute som kör Windows 2000 som sin standardplattform. Åtta år efter att Windows XP släpptes alltså. Det är i och för sig inte heller ovanligt att man då hoppar över någon eller några versioner av operativsystemet och går direkt på "det senaste".

Enligt projektansvarige Florian Schießl skulle också en direkt migrering till Windows XP från den NT4-plattform som München körde innan den påbörjade migreringen till Linux kosta 2 miljoner Euro mindre. Det är först efter ett antal års uteblivna licenskostnader som Linux-lösningen tjänas in.

LiMux-projektet har också flyttat målramarna en hel del under projektets gång. Enligt den kritiska sajten Munich Linux Watch har deras tidsschema flyttats såhär:


  • 2004 sade de att de skulle ha migrerat 100% av arbetsstationerna till 2008

  • 2006 erkände staden att de aldrig skulle kunna konvertera 100% av sina arbetsstationer, så de ändrade till 80% till 2008

  • 2008, med mindre än 10% av maskinerna migrerade, lovade staden att konvertera "en stor del" av sina datorer till 2009.

  • I slutet av 2008 lovade man "de flesta arbetsstationerna till 2011.



Nu är det alltså 2012 som gäller. Inte konstigt med 300 olika administrativa program som är skrivna för Microsoft Windows. Dessa ska då antingen köras i en virtuell maskin, köras i kompatibilitetslagret Wine eller köras på en Terminal Services-server. Om inget av dessa alternativ fungerar, ska programmet köras på Windows.

På grund av decentralisering, där varje avdelning hade sin egen IT-miljö och satte upp flera olika typer av Windows-maskiner, har München enligt Schießl uppfunnit hjulet flera gånger om. Antalet dokumentmallar var vid projektets början 13 700. Nästan en för varje anställd, säger Schießl. Att detta tar tid att migrera och standardisera är rätt givet.

Genom utbildning skapar man lokal kompetens och minskar outsourcingen från 70 procent till runt 30 procent. Det borde bli en rätt rejäl kostnadsminskning i slutändan. Tvärt emot vad som ofta hävdas var inte huvudsyftet för migreringen att kapa kostnader, utan att göra sig oberoende.

Flera kommuner och departement har följt i LiMux spår, trots att det inte kan betecknas som ett lyckat projekt. Än.

Det ska bli mycket intressant att följa projektets fortlevnad. Linux är i desperat behov av bra referensprojekt för att bli ett tänkbart alternativ för företag och institutioner av varierande slag.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: