2009-05-27

Att ta sig ur inlåsning tar tid

I ungefär 20 år har Sverige varit en nation av Microsoft-produkter. Hela datorkonsultbranschen är uppbyggd kring Windows och dess tillämpningsprogram, företag som skriver egen programvara utvecklar den bara till Windows och till och med statliga institutioner tar bara hänsyn till Windows-installationer.

BankID börjar i nådens år 2009 åter få stöd för Linux, men då bara ytterligt nischat. Stödet för Mac dröjde även det när Windows prioriterades. Fattas bara annat med en 90-procentig marknadsandel. Allt detta sätter käppar i hjulet för Linux på skrivbordet. Du kan inte använda ett operativsystem som bara delvis klarar av dina dagliga sysslor.

Sakta, sakta börjar denna totala dominans att brytas upp. Men inte tack vare de institutioner som tillsatts för att stävja skadlig marknadstaktik, utan av gräsrötter och småföretag. Och inte att förglömma alla nya marknadssegment, som ultraportabla och mobiltelefoner.

IDG slår på stora trumman och säger att Linux floppar på skrivbordet. Att marknadsandelen bara växt med en halv procentenhet sedan 2007. Jag håller med till viss del. Linux är fullt funktionabelt för skrivbordsbruk. Jag har inte använt annat än Linux i fyra år.

Jag tycker inte att man ska skylla på Linux att Extrafilm bara har Windows-applikationer för att skicka in sina bilder, jag tycker inte att man ska skylla på Linux att BankID inte fungerar till 100% på alla statliga institutioner, jag tycker inte att man ska skylla på Linux att inte företag utvecklar drivrutiner till sina pryttlar och manicker. Jag tycker inte att man ska skylla på Linux att personer som vill köpa ny dator vill att den ska kunna köra Word, Excel och någon enstaka instans av MS Röj. Istället för att specificera den efter funktionerna ordbehandling, kalkylblad och roliga (nåja) spel.

I små steg börjar datorvärlden att omformas. Konsultbolagen inser att det där med att knyta upp sina tredjepartsprogram mot Excel eller Word i någon speciell version kanske var enklaste utvägen, men inte så smart. Istället ställer en del av kunderna krav på användande av öppna dokumentformat. Format som inte kräver Office 2007 för att kunna visas, utan lika gärna kan visas med OpenOffice.org, KOffice, Google Docs eller något annat kontorsprogram.

Problemet är att detta kräver medvetna konsumenter. Befolkningen i det här landet har skedmatats så länge med att allt som kommer ur Microsofts led är gudasänt. När Intel, som gör de flesta processorerna till PC- och Mac-datorer släppt en ny processor, har Microsoft släppt ett mer krävande operativsystem, allt för att privatpersoner så väl som företag ska tvingas att uppgradera. För Office XX har krävt Windows XX och Windows XX har krävt den senaste datorhårdvaran. Och Office XX har ju den där senaste supernödvändiga funktionen som du inte kan klara dig utan.

Allt detta har ställts på ända i och med Internet och Google. Numera är tidens buzzword "Molnet", allting ska vara i Molnet, vilket då i princip innebär Internet. Nu börjar man bygga program som tjänster över Internet och operativsystemen, såsom Windows, är inte längre lika viktigt. Windows håller sakta men säkert på att halka av tronen, till förmån för MacOS X och olika varianter av Linux. Och ju mer Microsoft börjar halka, desto större anledning för företag och konsulter att göra sina lösningar plattformsoberoende. Det innebär att det inte spelar någon roll vilken typ av underliggande arkitektur som programvaran körs på. Om det är Windows, MacOS X eller Linux, FreeBSD, OpenSolaris eller kanske Haiku spelar ingen roll.

Tyvärr går detta sakta på grund av människors ovilja att byta från något invant, företags och institutioners ovilja att investera i teknik som tillgodoser en så liten skara användares behov och att de media- och dokumentformat som är de facto-standard idag är reglerade av upphovsrättsliga och immaterialrättsliga skäl.

Om det är någon fråga jag skulle kunna tänka mig att engagera mig politiskt för så är det att Sverige ska börja använda sig av öppna dokumentformat och öppen källkod.

Varför är då detta så viktigt? För att informationstillgänglighet är en demokratisk rättighet och för att dokumentformat utan öppna specifikationer dör med företagen som uppfunnit dem. Det är därför det är lättare att läsa ett originalmanuskript från antikens Grekland än det är att öppna ett WordPerfect-dokument från 1987.

Med öppna och publicerade dokumentformat (vare sig det gäller film, musik eller text) kan informationen återskapas i evighet eftersom information om hur datat ska läsas finns nedtecknat och allmänt tillgängligt.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Blogtester sa...

"Det innebär att det inte spelar någon roll vilken typ av underliggande arkitektur som programvaran körs på. Om det är Windows, MacOS X eller Linux, FreeBSD, OpenSolaris ..."

Med virtualiseringen så har du i princip mer eller mindre frigjort dig från att vara beroende av ett operativ. Kör så normalt själv. Ex använder virtualbox för att köra linux under windows för att surfa, eller drar igång en Opensolaris för att lägga in fotona på en usbdisk med zfs som filsystem.

Men man får sammtidigt akta sig för att bli religiös när det gäller datoranvändningen. Använd det som är praktiskt för uppgiften. Därför använder jag windows för fotohantering, då jag där kan få komplett flöde för färghanteringen när jag håller på med bilder. Och vad spelar det för roll när jag sammtidigt trapsarent kan lägga in dem på en zfs-disk?
I övrig så föredrar jag Opensolaris? Vilket operativ föredrar du?
Vilken virtualiseringslösning föredrar du?

http://realnewsmill.blogspot.com/2009/05/se-upp-med-windows.html