2009-04-01

Oneswarm-skeptiker finns det gott om

PC för Alla dumförklarar som vanligt sina läsare. Krönikören Martin Appel hävdar att IPRED-lagen kommer att funka för att det är för komplicerat att använda OneSwarm eller VPN-tjänster. Han menar att om det inte finns ett tillräckligt enkelt sätt att använda anonym fildelning kommer "vanliga hederliga rörmokare, dagisfröknar och cykelreparatörer" att avstå från piratkopiering.

Jag tror att han har helt fel. Precis som Martin Appel konstaterar så ligger piraterna ett steg före antipiraterna i tekniskt hänseende. Jag tror därför att det inte kommer att dröja särskilt länge innan fildelning med OneSwarm eller något annat system blir såpass enkelt att göra att alla kommer att kunna göra det.

"Vanliga hederliga människor" har trots allt lärt sig hur BitTorrent-delning och DC++ går till. Tekniker som fram tills för bara några år sedan verkade vikt för powerusers som har datorer som (enda) hobby. Nu är dessa allmänt spridda och används av så gott som alla som vill. OneSwarm, eller liknande tekniker, kommer att gå samma väg. Jag försöker dra mitt strå till stacken genom att göra en bra handledning till OneSwarm.

OneSwarm-projektet är fortfarande i sin linda. På grund av att det är utvecklat som Öppen källkod där alla kan få se byggstenarna till systemet kommer utvecklingstakten att vara hög när den väl tar riktig fart. Flera olika klientprogramvaror kommer att utvecklas och användarvänligheten kommer att öka. Till och med det som anses vara användarovänligt kommer att göras. Det ryktas nämligen om en kommandoradsbaserad version utan ett grafiskt användargränssnitt som komplement till Vuze/Azureus/WebbGUI-varianten. Detta kommer jag personligen att välkomna, och fler med mig.

Hannes2peer skriver om begränsningarna i OneSwarm-tekniken och jag håller med om att hastighetsmässigt så kommer inte OneSwarm att komma upp i samma liga som BitTorrent gör idag. I och med att man skickar trafiken via flera noder så är det alltid den långsammaste länken som utgör flaskhalsen i systemet. Min uppfattning skiljer sig dock från Hannes i det att jag anser att möjligheten till anonymitet överväger hastighetens fördelar. Hannes skriver också om att stolt fildela istället för att bygga darknets, något som jag förvisso kan hålla med om. Även Opassande har ju varit inne på den linjen. Ett annat alternativ är ju att öppna upp sitt trådlösa nätverk.

Jag ändrar också mycket hellre lagstiftningen än smyger med fildelning. På ett sätt är det ju som att man erkänner för sig själv att IPRED är helt legitimt och att känna sig som kriminell är något vi får vänja oss vid. Jag vill inte ha det så.

Jag ser i och för sig inte OneSwarm som ett sätt att enkelt fildela upphovsrättsskyddat material. Jag ser det som en ypperlig variant på att direktöverföra filer mellan mig och mina vänner. Istället för att behöva skapa en torrent-fil av den, eller skicka över den via en IM-klient som MSN, Pidgin eller GoogleTalk så kan jag lägga den i min OneSwarm-katalog och låta andra hämta hem den. Detta kan ske helt automatiskt om man så vill. Dessutom med direktöverföring mellan mig och min vän.

Det om något är väl socialt nätverkande?

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag gillar inte godisbutiker, den stackars ytlänningen som driver den lurar mig bara på pengar. Jag och mina kompisar har startat ett kedjebrevssystem där vi snor lådor med jenka och bugg ifrån bakgården på allah's godisshop och ställer ut dem på stortorget.

Funkar tills godisshoppen stänger.

Buddy Jesus sa...

Jag är glad för din skull. Hur är marknaden för jenka och bugg nu för tiden?

Jag skrev en bloggpost här ovanför, har du läst den? Annars är det ett tips... speciellt slutklämmen är bra, om jag får säga det själv.

Anonym sa...

USA och Tyskland= en strategisk allians

och hålla ordning på packet