2011-02-07

Ubuntu-certifierade datorer!

Detta var något alldeles nytt för mig, så därför slår jag på stora trumman. Alla potentiella Linuxanvändare har någon gång funderat över vilken dator som passar bäst att köra Linux på.

Ofta har man varit utlämnad till att leta upp en dator och sedan söka själv på Internet om den hårdvara som finns i den lirar tillfredsställande med den Linux-variant man valt. För det är inte alltid så att vad som funkar på en Linux-distribution per automatik fungerar på en annan. Oftast funkar det, men inte i 101 fall av 100.

Därför kom det som en glad överraskning när jag fick se att Ubuntu och företaget bakom Ubuntu - Canonical - har släppt en lista på Ubuntu-certifierade och Ubuntu-klara datorer.

Toppar listan gör Dell med i skrivande stund 36 laptop-modeller, 31 desktop-modeller, 39 server-modeller och 4 netbooks. Men med på listan finns också Lenovo, HP, Toshiba, IBM och många andra välkända datortillverkare.

Listan kan säkerligen utökas, men kräver en aktiv ansökan för att bli "partner". Jag hoppas att fler hoppar på tåget och certifierar sin hårdvara för Ubuntu.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Unknown sa...

Vackert så. Hittar dock ingen länk till spec på testerna hos canonical. Tippar på att de testar just OS'et och det är ju fint.
Jag kör ubuntu i jobbet (programerar-konsult), eller snarare har kört sista halvåret. Funkar klockrent till just utveckling! Jag kodar omväxlande java, ruby och python samt front-end. Saknar ingenting och hittar allt jag vill ha via pakethanterare (apt, npm, gem, pip, etc.).

Men! Så fort jag ska visa något på projektor eller för guds skull printa via en nätverkrsprinter så blir det pinsamt. Då har jag ändå nvidia drivers till X.

No more ubuntu på skrivbordet! TIllbaks till Mac/BSD/brew. Om ett par dagar kommer en Macbook Air på posten. Yihaa! Rätt sak på rätt plats.