2010-10-21

Vinsterna med en heterogen IT-miljö

Jonas Björk tipsade om att Stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg blivit totalt utslaget av ett "asiatiskt datorvirus". Alla 200 datorer är drabbade och

"att nå personalen per mejl är i princip omöjligt."
Min gissning, utan att ha läst på, är att Stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg kör Windows. Bara Windows. I och med detta blir de otroligt sårbara för virus som skrivs för just denna plattform. Det finns över en miljon virus som skrivits för Windows olika versioner. Många av dem är naturligtvis oskadliggjorda, men det kommer nya hela tiden.

De allra flesta virus som finns angriper bara en enda företeelse, det vill säga det är bara en typ av funktion i en typ av operativsystem som påverkas av ett virus. Eftersom Windows har en marknadsandel på runt 90 procent så skrivs majoriteten av alla virus för just den plattformen.

Stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg har fått fem "reservdatorer" skickade till sig så att de åtminstone kan svara på epost och fem till kommer under dagen, enligt tidningsartikeln som jag länkar till ovan. Samtidigt letar man efter sätt att rensa datorerna utan att för den skull behöva installera om dem.

Dessvärre finns det inget hundraprocentigt sätt att veta att allt är som det ska vara på datorerna utan att installera om dem. Det är en oskriven grundregel att om du blivit virusdrabbad så bör du installera om datorn för att vara säker på att du blivit av med alla spår.

Om man hade satsat på en heterogen IT-miljö, uppblandad av datorer med Mac OS X eller Linux installerat hade katastrofen inte varit så total. Låt säga att man haft 20% av datorerna installerade med alternativa operativsystem. Då hade man haft 40 datorer till hands för att kunna tillgodose medborgarnas behov. I det här fallet tror jag att en sådan "merkostnad" hade lönat sig i längden.

Att installera om 200 datorer är inte billigt och inte att låta en hel förvaltning stå stilla en dag heller.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja det lät ju som ett alldeles ypperligt förslag, finns garanterat möjlighet att till att börja med ställa dit ett par Linux eller Mac-datorer. Sedan kan man ju öka andelen efter hand.

Det är ju en princip som borde följas i de flesta sammanhang, en extra arbetsstation är ju en struntsumma i sammanhanget om man jämför med ett stillestånd. Om man dessutom ser till att ha samma officepaket på arbetsstationerna går det ju i de flesta fall att byta från Windows till Linux eller vice versa utan att bekymra sig om hur dokumenten visas/sparas.