2010-08-31

GSM-nät med öppen källkod till en tiondel av kostnaden?

Slashdot har idag en nyhet från Network world som jag ler lite över när jag läser.

Tydligen finns det en festival (eller nåt) som heter Burning Man som går av stapeln just i detta nu. Den äger rum i Black Rock Desert, som ligger i Nevada mellan Jacksonbergen i öst och Calicobergen i väst. Det är precis lika öde och isolerat som det låter. Och stekhett på dagarna och svinkallt om nätterna. Det har heller ingen större mobiltäckning. Så för de runt 50 000 deltagarna bygger man upp ett mobiltelefonnät kring Black Rock City, staden som växer fram en vecka om året för just detta evenemang.

Arrangörerna har valt att använda Burning Man-festivalen som en test-bädd för GSM-teknologi med öppen källkod. Genom att kombinera ihop olika tekniker och produkter med öppen källkod har man lyckats få till ett system som existerar med vanliga GSM-telefoner utan modifiering.


Ett testsystem med öppen källkod som har en räckvidd på några få meter.

Med öppen källkodsprogramvaran Asterisk som växelsystem och Universal Software Radio Peripheral (USRP), en hårdvaruenhet för radiosändning och den öppna programvaran OpenBTS och Linux, har man fått till ett system som presenterar sig som en vanlig GSM-sändare och kopplar samtal över Voice over IP (VoIP).

Allt till ungefär en tiondel av kostnaden för ett konventionellt GSM-system (enligt OpenBTS). Öppen källkodssystemet är "lika stort som en skokartong" och kräver ungefär 50 Watt för att drivas, vilket innebär att man kan dra runt det med vindkraft eller solenergi. Jämfört med ett konventionellt system som kräver några tusen watt är detta således ett väldigt miljövänligt alternativ.



OpenBTS-systemet har samma räckvidd som en vanlig basstation, det vill säga maximalt 35 kilometer och standard 20 kilometer, beroende på geografin och antennhöjden och så vidare.

Ett sjukhus i Port au Prince använde OpenBTS under två veckor efter jordbävningen på Haiti och personal på plats kunde börja använda systemet ungefär en timma efter att det levererats. Sålunda är systemet både billigt och ickekomplext.

FN och Internationella Teleunionen (ITU) har i undersökningar noterat att när man tillgodoser befolkningen med kommunikation stiger hälsotalen, välbefinnandet och utbildningsnivån. Ett sådant här system kräver inte användaren på mer än kanske 20-30 kronor i månaden för att gå ihop ekonomiskt, menar en av grundarna till Kestrel Signal Processing, företaget bakom produkten.

Det kanske kan innebära stora förändringar för de 60% av landmassan och de 40% av världens befolkning som ännu saknar telefonförbindelser.

Jag vet inte hur det är med er, men jag är bra sugen på att ta hem källkoden och börja bygga en egen gsm-station...

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter ju helt suveränt!

Både miljövänligt och billigt!

Anders sa...

Grymt!