2010-08-03

Få lokal support och sociala diskussioner om Linux

I samarbete med ubuntu.se har vi skapat ett antal epostlistor för svenska städer med omnejd.

Varför?
Andra större operativsystem njuter av lyxen att nästan alla har någon i släkten eller bekantskapskretsen som är "expert". Någon som kan hjälpa till när problemen hopar sig och som installerar program och tar bort virus (i den mån de finns, på Linux är det ju skralt med dem) och är allmänt hjälpsamma. Ubuntu har ännu inte den lyxen på grund av sin lilla användarbas. Vi Linuxanvändare måste hålla ihop så gott det går. Därför föddes idén om lokala sändlistor.

Vad ska de användas till?
Som ett första led i att få till stånd lokala användargrupper har vi skapat ett antal epost-listor. På epostlistorna kan man prenumerera och få kontakt med någorlunda lokala Ubuntu-/Linux-användare kring den stad man bor nära. Kanske kan man träffas och lösa problem eller utvecklas tillsammans. Det är i alla fall vår dröm.

Listorna används också för att planera release-träffarna som infaller den 10 oktober 2010.

Begränsningar
Vi är medvetna om att det finns vissa vita fläckar på kartan än så länge, men vi ska försöka fylla på listan allt eftersom. Om du känner att du saknar en lista för en stad nära dig, skriv en kommentar nedan så får vi försöka lösa det. I dagsläget kan vi inte ha hur små orter som helst eftersom vi har en begränsad användarbas.

Listan är inte begränsad till enbart Ubuntu-användare. Även användare av andra Linux-distributioner kan vara med. Men listan är absolut inte avsedd för några distributionskrig, dist-spam eller annat meningslöst.

Orter
Här är orterna som just nu har en sändlista associerad till sig.

Borlänge

Borås

Gotland

Gävle

Göteborg

Halmstad

Helsinborg

Jönköping

Kalmar

Karlstad

Linköping

Lund

Malmö

Norrköping

Skövde

Stockholm

Sundsvall

Trollhättan

Umeå

Uppsala

Västerås

Växjö

Örebro

Östersund

Hur går jag med?
Klicka på länken till den ort du vill ha epost kring. Du behöver sedan fylla i en epostadress och ett lösenord som du använder om du vill ändra inställningar för listan.

Du får sedan ett bekräftelsebrev till samma epostadress. Du behöver svara på det brevet, alternativt klicka på länken i brevet för att aktivera ditt medlemsskap i epostlistan.

När du gjort det, får du ett välkomstbrev från listan och du kan börja skicka epost. I skrivande stund har snart 100 användare anslutit sig och ju fler det blir, desto bättre blir diskussionerna, allt enligt nätverkseffekten. Gå med du också!

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , ,

9 kommentarer:

StefanB sa...

Tjusigt! Finns listorna upplagda på någon NNTP-server (ex news.gmane.org) så att man kan använda sin news reader (ex thunderbird).

TordJ sa...

Lägg till Norrköping på listan, jag vill vara med! :)

Buddy Jesus sa...

StefanB: Inget sånt planerat. Ska jag vara helt ärlig så visste jag inte ens att det gick. Hur gör man sånt?

Tord: Undersöker möjligheten. Ska nog inte vara några problem. :) Du får gå med i Linköpingslistan så länge. :)

StefanB sa...

Man lägger till sändlistorna, en och en, på http://gmane.org/subscribe.php. När de har aktiverat dem går man in i thunderbird och lägger till kontot news.gmane.org och kan där söka fram sändlistorna. Man måste fortfarande vara anmäld på listan för att kunna posta till den, men man kan avaktivera att man inte vill få epost från den, man får ju mailet till nntp-kontot. Det går även att läsa listorna på webben: http://dir.gmane.org/gmane.linux.ubuntu.user.swedish.

Buddy Jesus sa...

StefanB: ska definitivt kolla upp det där. :) Låter ju väldigt smidigt.

TordJ: Nu finns Norrköping också. :)

Peter sa...

Överallt finns sändlistor..:) :)

Anonym sa...

StefanB sa
Man lägger till sändlistorna, en och en, på http://gmane.org/subscribe.php. När de har aktiverat dem går man in i thunderbird och lägger till kontot news.gmane.org och kan där söka fram sändlistorna. Man måste fortfarande vara anmäld på listan för att kunna posta till den, men man kan avaktivera att man inte vill få epost från den, man får ju mailet till nntp-kontot. Det går även att läsa listorna på webben: http://dir.gmane.org/gmane.linux.ubuntu.user.swedish.

Går det bara att använda i Thunderbird eller funkar det i andra mailprogram också?
Fd.svensson Växjö

StefanB sa...

Jag har inte testat något annat epost-program, men däremot flera usenetläsare. För att besvara din fråga testade jag Evolution, som jag aldrig tidigare varit inne i. Ja, det funkar även med Evolution, men jag förstår inte hur man får till trådningen i det programmet.

Lägg till ett Usenet-konto med nntp-protokoll och server news.gmane.org:119. Gå sedan in i prenumerationer och bläddra fram sändlistor på servern. Ubuntu Sverige heter gmane.linux.ubuntu.user.swedish. Av någon anledning kräver Evolution att man anger lösenord till servern vilket inte behövs, så klicka Cancel på den frågan.

Den verkar hämta alla meddelanden, men det kanske bara är första gången. I TB kan man begränsa antalet meddelanden och det går dessutom att söka sändlistor istället för att man bläddra sig fram till den man vill ha. Jag tror dock att det endast är meddelanderubrikerna som laddas ner och att texterna visas när man markerar rubrikerna. Lagringen på egen hårddisk är alltså liten.

Det finns flera program i förråden som endast hanterar usenetkonton. Jag har testat några men de har olika brister (UTF-kodning, trådning etc), men det kan kanske vara värt att prova något av dem?

StefanB sa...

Kollade på XPN nu, http://xpn.altervista.org/index-en.html. Det verkar fungera väldigt bra och snabbt att komma igång med. Det finns i förråden, men det går även att köra direkt från source utan att installera något.