2010-07-27

Det blir Linux för Ryssland 2011

Spekulationerna har varit långa och många kring Rysslands Linux-satsning för sina skolor som först rapporterades om 2007. Då var budet att Linux skulle vara utrullat i alla skolor senast 2009.

Nu är det som bekant 2010 och ännu har vi inte sett något större genomslag för Linux i Ryssland. Nu meddelar dock IDG.se (via Moscow Times) att Ryssland satsar 2,4 miljarder årligen för att skapa ett Linux-system för den ryska staten. Man skriver att detta system kommer att vara baserat på Linux "till 90 procent", hur det nu kan vara det?

När Ryssland senast gick ut med sina Linuxplaner, satte Microsoft igång det stora marknadsföringsmaskineriet och erbjöd Ryssland Windows 7 för nästan inga pengar alls. Det satte effektivt käppar i hjulet för Linux-migreringen.

Nu vill man också utveckla en nationell sökmotor för 100 miljoner dollar årligen. Detta i ett försök att även konkurrera med Google. Uppenbarligen tänker Ryssland nationalisera sina IT-tillgångar så mycket som möjligt. Att skicka iväg pengar till sin forna största fiende är tydligen inte något man vill göra.

Linux-systemet kommer att vara frivilligt att implementera. Det är alltså inte obligatoriskt att gå över från en Microsoftlösning (som de flesta kör) till Linux.

Frågan är om man använder det här projektet för att pressa priserna på Microsoft-programvaror, eller om man verkligen vill gå hela vägen den här gången.

Den som lever får se.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: