10 000 i installationskostnad för ett 30-datorers nätverk
I Jakobsberg har en Linux-intresserad deltidsanställd KTH:are skapat ett terminal-server-nätverk för en skola för en knapp månadslön. Datorerna som används är donerade och programvaran baseras på Edubuntu, en variant av Ubuntu speciellt inriktad på lärandemiljöer.
Personligen tycker jag att det är ett glimrande koncept. När skolan inte hade pengar gjorde man det bästa av situationen och skapade ett nätverk av 30 datorer med många år på nacken som bara visar skärmbilden av det som användaren gör. All beräkning sker på två centrala servrar som står i källaren. Detta gör att man kan använda datorer som aldrig skulle dra runt ett modernt operativsystem. En kort och gott otroligt kostnadseffektiv lösning.
Men precis som i barnporr-, fildelnings-, internet-, drog- och alkoholdebatterna så kommer man med det klassiska "men barnen då!??"-argumentet i en del av de fantastiskt inskränkta kommentarer som skrivits i anslutning till artikeln.
Man menar att barnen, som "utsätts" för "ett operativsystem som nästan ingen använder" tar skada av den utbildning de får, eller hamnar på efterkälken gentemot sina jämnåriga kamrater som (med stor sannolikhet) kör ett nio år gammalt operativsystem vid namn Windows XP. Verkligen modernt och inte alls på efterkälken.
En särskild idiot menar vidare att det "inte finns någon anledning att lära sig en massa olika system" och att "standardisering" är av godo. Det verkar som att han menar att alla bör använda Microsoft Office 2007 eller nyare och vänja sig vid det någorlunda nya Ribbon-gränssnittet. För att sedan när de om fem-tio år går ut gymnasiet sitta helt perplex när företaget de ska börja jobba på kör OpenOffice.org, GoogleDocs eller något annat de aldrig sett, för att företaget insett att MS Office är en tung koloss på lerfötter till ett episkt överpris och att de klarar sig fint med ovan nämnda alternativ.
Själv började jag min skoldatorbana på Victor 286:or med Microsoft Windows 2.1, och det var sannerligen inte det hetaste vid den tiden. Skolan låg minst två processorgenerationer bakom det som var nytt och Windows hade uppdaterats rätt rejält sedan skolan köpte in sina licenser. En uppgradering var dock inte att tala på eftersom systemkraven på nyare versioner krävde en massiv investering i både datorer och mjukvara. Pengar som skolan inte hade. Inte så stor skillnad mot idag alltså.
Själv har jag nyligen avslutat studier på en folkhögskola som har Windows XP på alla datorer, ett system som har närmare 10 år på nacken. Visst, det har köpts in några Office 2007-licenser, men de allra flesta datorer kör Office 2003, som är sju år gammalt. Inte speciellt modernt, men visst, det kanske speglar marknaden ute på företagen. Att utbilda mellanstadiebarn på plattformen för att det på något sätt ska spegla IT-världen när de väl tagit examen är däremot ett helt världsfrånvänt argument.
Lika lite som jag har nytta av mina kunskaper om Windows 2.1 och WordPerfect for DOS i dag, lika lite kommer dagens mellanstadiebarn ha nytta av sina utpräglade Windows XP/Vista/7-kunskaper och känsla för Ribbon-gränssnittet när de går ut gymnasiet. Datorvana däremot, där skrivbordsmetaforen fortfarande är allenarådande, kommer de att ha god nytta av och den är helt systemoberoende.
Jag fruktar att mus, QWERTY-tangentbord, touchpad, webbkamera och datorskärmar kommer att finnas kvar ett bra tag till, även om de kanske kommer att ersättas av tankestyrning, VR-handskar, talstyrning och neurala gränssnitt om någon/några generation(er). Vad vet jag?
Jag tycker hur som helst att det är trevligt att se ett initiativ som baseras på öppen källkod och fri programvara. En bonus är ju dessutom att det sparar på våra skattekronor. Enligt en undersökning Computer Sweden gjort är licens- och underhållskostnaderna uppe i en miljard svenska kronor årligen bara för staten. Alltså undantaget kommuner och landsting. Jag säger det igen, undantaget kommuner och landsting. Cheezus. Men det är en annan bloggpost.
Läs även andra bloggares intressanta åsikter om datorer, fri programvara, linux, skolan, öppen källkod
5 kommentarer:
http://www.microsoft.com/sverige/business/artiklar/stockholms_stad_sparar_miljoner.mspx
Man måste tänka stort. Inte rätt men stort.
Ur länken:
"Ordervärdet för leverantören är värt totalt cirka 4,5 miljarder kronor på nio år" för 44 000 datorer.
Det blir i runda slängar 100 000 kronor per dator, alltså grovt räknat 10 000 kronor per dator och år.
Det är rätt långt ifrån underhållskostnaderna för exempelvis Extremadura i Spanien, som ligger runt 1 €uro per dator och år.
Men visst måste man tänka stort. Men där sätter LoU käppar i hjulet för de allra flesta aktörer som propagerar för öppen-källkods-lösningar.
Jo tack. Jag läste den här artikeln, men du måste även tänka på det skrevs hos IDG. Inget fel på artikeln i sig, men tyvärr så möjligheten att kommentera förstört ganska mycket pga att nivån på kommentarerna är nere på sandlådenivå.
"En särskild idiot menar vidare att det "inte finns någon anledning att lära sig en massa olika system" och att "standardisering"
Användaren du talar om döljer sig bakom användarnamnet "analytikern" och är ett så kallat forumtroll. Han har i flera Linuxartiklar använt liknande kommentarer, men inte alls lyckats på något sätt argumentera för sin sak.
Visst, jag tyckte att iden med öppen källkod i en skola är klockren. Man slipper dyra betallösningar, dessutom så är ju det vänligt mot naturen att kunna använda lite äldre hårdvara, istället för att köpa nytt hela tiden.
@Jaso: Visst är kommentarerna skrivna av troll och artikeln är skriven på IT-världens motsvarighet till Aftonbladet och Expressen, men som jag ser det så är de kommentarerna bara en överdriven version av hur många ser på saken.
Men det vänder säkert snart. Om några år...
Du har enbra poäng, och jag håller helt med dig.
Skicka en kommentar