2009-11-04

Ubuntu 9.10 buggigaste Canonical-släppet på länge

Efter en knapp vecka sedan releasen av Ubuntu 9.10 Karmic Koala dyker det upp rapport efter rapport som meddelar att väldigt många har problem med sina uppgraderingar och även nyinstallationer av Ubuntu 9.10.

Många så kallade "early adopters", de som uppgraderar först, är relativt tekniskt kunniga människor som kan sitt Linux såpass att de kan åtgärda många mindre fel själva med en trollstav, lite Google-magic och en gnutta tur. Även dessa har gått bet på många små fel och brister i den senaste releasen av Ubuntu.

Själv har jag drabbats relativt lite. Det mesta har fungerat rätt ur lådan, men det är en del rätt irriterande detaljer som jag märkt i efterhand. Till exempel fungerar inte jack-sense för hörlursuttaget. Jag kan inte lyssna på ljud i någon form om jag inte har hörlurarna ipluggade. Då kommer det ljud, men ur de inbyggda högtalarna i laptopen. I hörlurarna är det knäpptyst.

Dessutom kan jag inte starta upp på den nyaste kärnan 2.6.31-14 utan där får jag upp ett blinkande understreck och sen händer det inget på åtminstone en timma, vilket till och med för en tålmodig kille som mig är en oacceptabel uppstartstid oavsett utgång i slutändan.

Och jag undrar var buggfixarna är någonstans? Det har som sagt gått en vecka och det som kommit i uppdateringsväg är skitsaker som nån firefox-sårbarhet som täppts till och lite annat krafs. Inget som påverkat mina problem i någon positiv utsträckning.

Flera röster har höjts att släppet är undermåligt. Detta är en högst allvarlig sak för Ubuntu och framförallt trovärdigheten hos användarna. Man ska vara väldigt mån om sina early adopters. Det är de som provar först som blir försäljare av produkten till andra. Funkar det dåligt för dessa vill man inte rekommendera uppgraderingen till andra.

När företaget Lexus lanserade sin första lyxmodell i USA, fick man problem med ett mindre fabrikationsfel. Man gjorde då en perfekt återkallning genom att personligen ringa upp alla de tusentals personer som köpt bilarna och förklara situationen, ge dem en personlig mekaniker som gjorde hembesök om de hade för långt att åka till verkstaden, samt fyllde upp tanken som tack för besväret. Det bygger förtroende även i kristider. De ekonomiska musklerna har vi tyvärr inte inom öppen källkods-världen där allt engagemang bygger på frivilliga insatser. Så många och svåråtgärdade fel som Ubuntu 9.10 innehållit hittills att döma av rapporterna, gör det svårt att få tag på tillräckligt mycket folk som kan ge ihållande och relevant hjälp.

Jag skulle själv inte våga installera eller uppgradera till Ubuntu 9.10 på någon annans dator i dagsläget. Speciellt inte om de redan har en fungerande miljö som fyller deras behov. Jag skulle rekommendera att de som vill testa Ubuntu istället installerar 9.04 i dagsläget. Istället tycker jag att man bör vänta en månad tills alla fel och frågetecken har rätats ut.

Ändå är det många som har haft underbara och helt problemfria installationer och uppgraderingar på väldigt mycket olika hårdvara, så vill du testa är det fritt fram. Men man bör vara medveten om att problem kan uppkomma.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

9 kommentarer:

Joshua_Tree sa...

Har själv inte märkt av några direkta problem efter uppgraderingen annat än att ett par program har hängt sig nån enstaka gång, och det tror jag kan räknas som normalt efter uppgradering. Men å andra sidan har jag kanske inte använt systemet särskilt hårt heller.

Anonym sa...

Jag håller med tyvärr.
Dom versioner som fungerat allra bäst hos mig är 7.10 och 8.04 men sen har det blivit mera och mera krångel för varje version som släppts.

LTS som betyder "Long term support" är bäst för en nybörjare att börja med och att hålla sig till.

Jag fick rapportera in hela 6 buggar redan första dagen på 9.10.

Det pratas om att förlänga tiden mellan släppen från 6 månader till 8 månader och 1 år men om det skulle hjälpa tvistas det om.

Tråkigt är det trots allt att det är så mycket problem då det ger ett dåligt intryck av ett annars bra OS.

Buddy Jesus sa...

@Josh:

Det är tusentals och åter tusentals som lovprisar Ubuntu 9.10 och jag förstår dem. Förmodligen fungerar Ubuntu 9.10 helt underbart för de flesta, eller åtminstone med såpass få glitches att man kan fixa det på ett enkelt sätt.

Problemet kommer när de fel som existerar är så showstoppers att man måste vara expert för att fixa dem, som problem med bootloadern, att kärnan vägrar boota, eller att grafikdrivrutinerna kraschar fönstersystemet så det blir alldeles svart.

Vid uppgraderingen från 8.10 till 9.04 funkade allt utom ljudet hur bra som helst för mig. Det var en kvarts googlande så löste sig det problemet. När man står med en blinkande underscore vid uppstart vet man ju inte ens var man ska börja leta felet. Alla felsökningsmetoder innebär ju att man ska ha ett någorlunda fungerande system...

Sen att det är jäkligt störigt med regressioner är en annan historia. Att hårdvara som funkat hur bra som helst i tidigare releaser helt plötsligt vägrar att lira, det är grymt irriterande..

Men som sagt, för de allra flesta funkar säkert både nyinstallationer och uppgraderingar alldeles utmärkt.

@Anonym:

Jag tror inte alls på att förlänga tiden mellan släppen. Det skulle möjligtvis kräva mindre support, men alla bleeding edge-grejer skulle ta ännu längre att implementera och göra stabila. Jag tror inte att någon i Ubuntu-sfären skulle tjäna på det och inte Ubuntu i stort heller.

Däremot skulle det vara helt underbart om betatestning, felrapportering och triagering av buggar skulle gå att göra mer förståeligt och mainstream. Ju fler som är inblandade med olika typer av hårdvara desto stabilare produkter skulle åstadkommas.

Där har vi en stor uppgift att utföra, att göra sådana saker begripliga för gemene man.

Anonym sa...

[Citat]Däremot skulle det vara helt underbart om betatestning, felrapportering och triagering av buggar skulle gå att göra mer förståeligt och mainstream. Ju fler som är inblandade med olika typer av hårdvara desto stabilare produkter skulle åstadkommas.

Där har vi en stor uppgift att utföra, att göra sådana saker begripliga för gemene man.[Slutcitat]

Håller helt och hållet med i detta. Det måste bli mycket enklare och lättare för gemene man att kunna söka och rapportera buggar.

Anonym sa...

Jag tycker det är dags att övergå till 1 årsreleaser. Ev, större nyheter kan ju införas via service packs eller vanliga uppdateringar istället.6 månadersläpp kanske var nödvändigt i de förtsa Ubuntu versionerna men nu har det spelat ut sin roll.
Ska Ubuntu förbli ledande krävs mer stabilitet.

Fredrik sa...

Måste säga att jag aldrig haft så mycket problem som med nya ubuntu.. dock bara kört den sen 6.. releaserna om jag minns rätt.
Installationen var långt ifrån smärtfri, vägrade starta första andra tredje fjärde gången men femte gången funkade det av någon outgrundlig anledning. Ljudet e pannkaka, äntligen lyckats haxxa det lite så jag kan lyssna på spotify, sr:s webradio vägrar, mikrofon i program som t.ex. mumble vägrar fungera. datorn låser sig efter typ 10-15 minuter om jag kör compis på mitt intel gfx kort. tröttsamt som fan! and dont get me started on Empathy, sämsta jävla multiprotokill klienten hittils, ingen kryptering o så jävla buggig, går knappt att använda, laggar och hänger sig och kan inte skicka filer... varför väljer man att göra den standard? jag fattar inte. Annars är som vanligt ett nytt ubuntu till mycket glädje, mycket uppfräshat o trevligt! men liite buggigt :)

Fredrik sa...

glömde att jag även spenderat 3-4 timmar på att försöka laga min skrivare som fungerat perfekt alla releaser tills nu med... skrev ut en testsida som blev 15 sidor med en rad text överst! smidigt som sjutton! :)

Unknown sa...

Jag har haft problem med fönstermenyer och att datorn låser sig i typ tio minuter för att sedan fungera som vanligt igen. Uppdateringen fungerade inte jag fick göra en helt ny installation och jag fick dessutom göra om den fem gånger innan systemet fungerade. Varannan gång jag startar datorn har jag normala menyer och varannan inte. Många omstarter blir det.

Unknown sa...

Väntade länge på att 9.10 skulle släppas (inte för att 9.04 var kass) och var kört Ubuntu i något år nu med mycket gott resultat.


Tyvärr så blev det en STOR besvikelse att den började bugga ut direkt efter installation på alla datorer hemma (3 bärbara, varav eee901) och två stationära.


Laddade ner en ny image för att kanske det var fel... men icke...


Fick den att fungera hyffsat på min laptop, men när jag dagen efter hade visning (med projektor) hos en kund och skulle ut på nätet... så fungerade inte det mobila bredbandet, fastän den kopplar upp ok och ser ut att fungera...

Tyvärr så är detta ren katastrof för Linux och Ubuntu om man vill lyckas att få en större roll bland operativsystem.

//Mats