2009-11-08

Installera Ubuntu 9.10 inuti WindowsDet absolut enklaste sättet att installera Ubuntu är att göra det som en del av Windows. För att göra det behöver du WUBI (Windows-baserad UBuntu Installer). Det är ett Windowsprogram som du kan ladda ner här, som installerar Ubuntu som ett program inuti Windows, som kan tas bort genom Kontrollpanelens Lägg till/Ta bort program.


Klicka för att hämta

För att köra Wubi behöver du en fungerande Internet-anslutning. Programmet är 1.4 Megabyte stort, men när du kör igång programmet och börjar installera Ubuntu kommer programmet att hämta hem runt 700 Megabyte data, för att sedan installera Ubuntu.


Välj skrivbordssytem, installationsstorlek och användarnamn och lösenord. Sen kan du gå och ta en kopp...

Med installationsstorlek menas hur mycket av hårddisken som ska upptas av Ubuntu-installationen. Installationsprogrammet skapar en fil på hårddisken som används av Ubuntu. En installationsstorlek på 6 gigabyte skapar således en fil på hårddisken som är 6 gigabyte stor.

Användarnamn och lösenord krävs också, eftersom Ubuntu vill ha ett användarnamn att använda för administrativa åtgärder (administrationsrättigheter). Det behöver väl egentligen inte påpekas, men glöm inte bort ditt lösenord. Även om det går att ange att lösenord inte behöver anges vid inloggning, krävs lösenordet vid programinstallationer och andra operationer som kräver administratörsrättigheter.

När Ubuntu är installerat och datorn sedan startar upp, kommer du att få två val, antingen att starta upp din Windows-installation, eller starta upp Ubuntu.


Uppstartsväljaren efter installation av Ubuntu i Windows

Wubi fungerar för

  • Windows 98
  • Windows 2000
  • Windows XP och
  • Windows Vista


Wubi går att installera i Windows 7 också, men måste då köras i Vista-kompatibelt läge.

Avinstallation

Att avinstallera Ubuntu är lika enkelt som att avinstallera vilket Windows-program som helst. Genom att gå in i Kontrollpanelen och sedan leta upp Lägg till/Ta bort program (i Windows XP) eller Program och Funktioner (i Windows Vista), går det att välja avinstallation som alla andra Windows-program.


Ubuntu kan enkelt avinstalleras genom ett knapptryck.

Det fina med Wubi är att det inte kräver någon uppdelning av hårddisken (partitionering), ingen CD-bränning och man slipper krångla med avinstallationen och återskapa originalpartitionen. Det är ett väldigt enkelt sätt att prova på fri programvara och öppen källkod.

Kom bara ihåg att Ubuntu Linux inte är Windows. Det kommer inte och ska inte fungera exakt som Windows. Det står bra på egna meriter. Däremot behövs det en del inställningar efter installationen för att man ska kunna använda sin dator fullt ut. Se gärna guiden nedan för tips och tricks för att få ett fullt fungerande Ubuntu-system:

Ubuntu Steg för Steg.

Jag hoppas att du får mycket nöje av din Ubuntu-installation. Du är välkommen att ställa frågor på forumet om det uppstår några funderingar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Saknar ett moment för att kunna följa den här guiden...

Hur installerar jag Windows? :-)

Anonym sa...

Min Ubuntu finns inte med i Program hur avinstallera jag den då??

buddy jesus sa...

Anonym: Då har du troligtvis inte installerat Ubuntu via Wubi, utan gjort en dual-boot-installation.

Det finns en bra guide här (på engelska) om hur man tar bort Ubuntu om det är installerat på detta sätt.

OBS! Jag tar inget ansvar för eventuell dataförlust när du gör detta, så TA BACKUP innan du börjar, så att du kan återställa din information om olyckan skulle vara framme.