2009-11-04

PyRoom - Jan Guillous nya ordbehandlare?

PyRoom (tack för tipset Påvel) är ett program för skrivande som går åt rakt motsatt håll än alla andra. Istället för att erbjuda tusentals funktioner, menyer och knappar till förbannelse och effekter, justeringar, marginaler till den milda grad att skrivytan blir den mindre delen av skärmen, försöker PyRoom att vara så minimalistisk som möjligt för att man ska kunna fokusera på skrivandet istället för formatteringen.

De inställningar man kan göra är färgval, typsnitt och om man vill ha indrag på nya paragrafer. Här har jag ställt in Times New Roman i storlek 12, med temat Amber:


Befriande rent användargränssnitt i PyRoom.

Programmet kan hantera klipp och klistra via <CTRL>+<C>, <V> och <X> precis som vanliga program, eller via högerklick. Filerna sparas som vanlig text, utan någon som helst formattering. Möjligheten till import och framtidssäker lagring är därför helt outstanding.

PyRoom kan även behandla flera texter samtidigt genom möjligheten att använda flera olika text-buffertar. Dessa kan man växla mellan genom <CTRL>+<PgUp> eller <PgDn>.

Även om jag skulle vilja ha lite fler formatteringsmöjligheter, som kanske tre olika rubriksteg och möjlighet till fet och kursiv stil, tycker jag att PyRoom (webbplats) är helt vidunderligt skönt att arbeta med. Inget onödigt pjosk och meningslösa funktioner som aldrig används. En enda ruta där man skriver texten rakt upp och ner, utan krusiduller. Så befriat från distraherande knappar och menyer, linjaler, ritfunktioner, animationer och tabellfunktioner.

Bara skriv. Som rollkaraktären William Forrester (spelad av Sean Connery) från filmen Finding Forrester så träffande beskrev det:

The key to writing is to write, not to think.


Jag skulle kunna tänka mig att till och med teknikfientliga maskinskrivare som Jan Guillou skulle uppskatta PyRoom, som är en fri variant av programmet WriteRoom. Om det avhåller honom från att yttra sig om teknik som han absolut inte har en aning om återstår att se, men jag kommer inte att hålla andan tills det sker, så mycket kan jag tala om.

----

Övrigt läsvärt i dagarna är Marcus Rejås, som benar ut turerna kring Skypes eventuella öppnande av källkoden.

Inte minst relevant för den här bloggposten är Urban Anjars kåseri om användarvänlighet, eller kanske snarare användbarhet, det vill säga den grad i vilken användare i ett givet sammanhang kan bruka en produkt för att uppnå specifika mål på ett ändamålsenligt, effektivt och för användaren tillfredsställande sätt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

blippe sa...

Härligt. Jag använder scribes (inte Scribus) med ungefär samma inställning. Den är avskalad och lär man sig inte specialfunktionerna (vilka är plugins som man alltså inte installerar) så fungerar det ungefär likadant.

MEN:

Problemet med WYSIWYG-editors är egentligen inte att de är för snyggt med text som flödar, det är att de är uppbyggda helt fel; Det ska vara svårare att hålla på att specifikt ändra teckenstorlek och lättare att markera text som olika typer. Detta har _börjat_ synas i MS office 2007.

Någon som känner till en bra editor som tar tillvara till det i gnome?

Anonym sa...

Det börjar med 3 nivåer av rubrik, sen går det raskt utför och sen sitter du där med Office 2007 :-)

Johan sa...

Vad skiljer denna editor från t ex nano?

Buddy Jesus sa...

anonym: Jo, du kanske har rätt, jag satt faktiskt och tänkte i de banorna själv när jag skrev det. ;)

joni: pyroom är grafiskt, ingen textmode-editor. Det är väl den största skillnaden. Testa vetja, den är <1Mbyte i storlek.