2009-05-23

Luleå väljer OpenOffice



För några dagar sedan skrev Computer Sweden en artikel där Luleås IT-ansvarige Anders Granström berättar om att Luleå kommun hoppas på att slänga ut Microsoft Office till förmån för OpenOffice.org.

OpenOffice.org är öppen källkod, vilket innebär att i teorin kan programvaran anpassas till dina egna behov genom att antingen programmera om programmet själv, eller hyra in kompetensen på konsultbasis.

OpenOffice.org har stöd för Microsofts dokumentformat .doc samt det omstridda standardformatet OOXML så rent tekniskt så är det en billig uppgradering att göra jämfört med att köpa in Microsoft Office 2007. Utseendemässigt är Office 2007 väldigt skiljt från tidigare Office-versioner, vilket gör att det på organisationer behövs en utbildningsinsats oavsett vilket man väljer.

Luleå sällar sig därmed till kommunerna Alingsås, Vårgårda och Mölndal där man påbörjat övergången till OpenOffice redan. Luleå har också anslutit sig till det upprop som dessa kommuner gjort som ifrågasätter den inlåsning mot Microsofts produkter som finns bland majoriteten av de stora konsultbolagen i Sverige.

Det går framåt så sakteliga, men med ett antal kommuner som kan utnyttja sina gemensamma kunskaper kan det gå fortare. Sveriges Kommuner och Landstings öppen källkods-guru nummer ett, Mats Östling, ser många möjliga synergieffekter mellan landets 284 kommuner, liksom Free Software Foundation Europe Marcus Rejås.

För mig handlar öppen källkod och fri programvara i slutändan om öppenhet, kostnadsbesparingar och demokrati. Demokrati därför att man genom öppen programvara och öppna standarder tillgängliggör information på ett transparent och framtidsbeständigt sätt, kostnadsbesparingar genom att man utnyttjar det faktum att många företag och organisationer behöver ungefär samma funktioner för att fungera. Genom samordning kan man därför spara en rejäl slant.

Anohito skriver om OpenOffice 3.1 som nyligen släppts och lyfter fram några av fördelarna med OpenOffice.org

Svenska Linuxföreningen är också glad.

Som avslutning vill jag bara visa på hur svårt det är att installera program i Linux-distributionen Ubuntu jämfört med Windows. Förvisso på engelska, men det mesta är skärmbilder. Det är helt klart att Ubuntu inte är redo för vanliga användare.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Anders sa...

Vad kul att Luleå är på!
Jag blir glad!

Anonym sa...

Ubuntu är inte Windows så man installerar inte program med att gå in på hemsidor och ladda ner på samma sätt.Man går in i ett centralt programbibliotek och bockar för de program man vill ha, där finns tusentals att välja:

http://ubuntu-se.org/wiki/Guider/Program/Ubuntu