2006-08-04

valfrihet?

Snart är det dags för vår skottårsdag av demokrati i det här landet. Vissa är helnöjda med att bara behöva lägga en lapp på en låda vart fjärde år och sen slippa engagera sig. För andra är till och med det lilla ansträngda ögonblicket lite väl mycket.

Själv tycker jag att det är alldeles för lite. Dels har man hört om alldeles för många egenmäktiga förfaranden och underliga räkningar till höger och vänster, dels är människor alldeles för egoistiska för att kunna bestämma åt en grupp människor de sägs representera och samtidigt få med alla de åsikter som finns inneboende i gruppen utan att någon känner sig trampad på tårna.

Representativ demokrati i all ära, den är förmodligen bättre än diktatur och elitistisk oligarki, men system tenderar att kämpa för sin egen överlevnad, vara månde det vapenföretag, regeringar eller länder.

Att starta länder kan kanske fungera som en kul grej, som för Danny Wallace i BBC2-serien How to start your own country, eller som Jämtländska republikens självständighetsförklaring 1963. Men faktum är att varje försök till fundamentala förändringar i systemet dämpas effektivt, antingen genom att förslagen tigs ihjäl, eller slås ner med våld.

McProtest-tiden med början runt sekelskiftet 2000 med Seattle och senare även EU-mötet i Göteborg 2001 där alla gick man ur huse för att kasta sten och vara tuffa reste en hel del intressanta frågeställningar, men genom att utmåla organisationerna som anarkister (som tydligen är ett fult ord i regeringskretsar) och bråkmakare stävjade man effektivt alla försök till att skapa debatt om de viktiga frågorna. Istället fokuserade man på det omgivande våldet och förstörelsen och gav "upprorsmakarna" oproportioneligt långa fängelsestraff eftersom "de hotade demokratin".

Stick inte upp, eller så burar vi in dig. Länge. Så främjas konformiteten och så förmår man människor att sluta tänka själva och agera därefter.

Så hur länge ska vi behöva gnälla på att vård, skola och omsorg sköts illa? Lägg en lapp på lådan vart fjärde år, så kanske det händer något.

Under tiden kanske vi kan fresta med några uuunderbara hudvårdsprodukter? En rakhyvel du bara måste ha! Lite public-service-TV som lyfter fram förtjänsterna med representativ demokrati kanske? Några sit-coms eller en och annan långkörare som glorifierar romantiska konservativa värderingar? Jodå.

Duktig konsument.

Rösta, det är svaret. Men vad är frågan?

Inga kommentarer: