Linux: Det är jobbigt att bli nybörjare igen
Det finns ganska många så kallade Power Users därute. De som har tio-tjugo års datorvana och kan sitt Windows eller Mac OS X utan och innan och därför kallar sig datorexperter. Många rätteligen så. Många av dessa är också såpass trygga i sitt Windows-användande att de vågar ge sig ut på nya spännande strapatser, som att installera ett annat operativsystem. Ubuntu är ofta första stoppet på vägen.
Det man gärna glömmer då, är att förutsättningarna är nya. Helt nya. Även om skrivbordsmetaforen är gemensam, finns det ett helt annorlunda system därunder. Ett system som inte fungerar som man är van vid.
Misstag är väldigt lätta att göra. Kanske är man så van vid att surfa till programtillverkarens hemsida och ta hem program den vägen att man gör det av bara farten. Även om pakethanteraren i Linuxsystemet hanterar saken bättre, hämtar man hem ett binärpaket från nVidia, OpenOffice.org eller Java.com och följer instruktionerna för installation på hemsidan.
Och visst får man till det som det är tänkt, men i processen bryter man kanske alla beroendeknytningar till resten av systemet. Det är lätt att göra bort sig i ett system som man inte känner till hur det fungerar.
Det finns rekommenderade tillvägagångssätt för allt. Fråga gärna först, innan du blir så frustrerad att du slänger ut Linux för att "det är skit" och inte fungerar som du vill.
Många är de som på sin första Linux-dag har börjat installera en jBoss-server, ett mediacenter och börjat tweaka skrivbordet från standardutseende till oigenkännlighet till oanvändbarhet. Kanske har man velat ha en betaversion av "det senaste" och av bara farten totalt gått in i väggen. I hundranittio.
Det är en sak att köra bil. Men bara för att du kan det och grundläggande trafikregler innebär det inte att du för den sakens skull kan framföra en motorcykel i samma hastigheter. Just det har jag lärt mig den hårda vägen. Datorvärlden är förvisso inte lika hård mot kroppen, men den kan stuka ett och annat psyke rätt hårt.
Så till alla er som som har decennier av erfarenhet av andra system och överväger att börja med Linux, ta det lite lugnt i början. Det är av misstagen man lär sig, men gör inte så många misstag att du börjar klandra systemet.
Skynda långsamt.
Läs även andra bloggares åsikter om datorer, fri programvara, linux, nybörjare, ubuntu, öppen källkod
3 kommentarer:
Absolut!! Det var en riktig bra artikel måste jag säga.
Citat från din post "Så till alla er som som har decennier av erfarenhet av andra system och överväger att börja med Linux, ta det lite lugnt i början."
Det här gäller även nybörjare med, man har kanske inte samma tålamod som mer erfarna datoranvändare har. Men det gäller oavsett vilket OS man kör.
Oavsett vilket så var det trevlig läsning!
Väl skrivet.
Om man klarar av att köra huvudet i väggen i 190 så kan det trots allt finnas en poäng med just det. Folk som dyker rakt ner i spenaten och börjar skruva på nya saker besitter ibland även en förmåga att se saker från ett nytt perspektiv och kan (efter att ha plåstrats om) komma med intressanta idéer. :)
Helt riktigt. Linux är inte Windows, Ubuntu är inte Windows. Det är något helt annat, i många avseenden bättre, men helt visst annorlunda. Det ska man vara medveten om.
Skicka en kommentar