2010-09-09

Linux marknadsandel en procent? Knappast!

Datorkrig, de verkar alltid ha funnits och kommer kanske alltid att finnas. Slagen har varit många. C64 versus ZX Spectrum, Amiga vs. Atari, Amiga vs. PC, Mac vs. PC, Linux vs. Windows. Jag har säkert glömt ett par. Mänskligheten verkar älska att lyfta fram fördelarna för just sitt val och framhäva problemen med andra varianter. Själv är jag mest engagerad i kriget om Windows vs. Linux. Det finns mycket okunskap från båda sidor. För egen del har jag inte kört Windows på heltid sedan 2003-2004 någonstans och jag har egentligen inte så mycket att säga om de senare versionerna av Windows. Jag säger det jag vet om Linux och låter mig oftast nöja där.

En etablerad "sanning" när man tittar sig kring på nätet verkar vara att Linux har en marknadsandel som ligger runt en procent. Den främsta källan till denna siffra verkar vara webbläsarstatistik, det vill säga den andel av datorer som surfar till ett visst urval av webbplatser och som identifierar sig som någon typ av Linux. Det är också svårt att få fram någon annan typ av statistik. Försäljningsstatistik är även det en svår mätning eftersom de allra, allra flesta datorer idag säljs med någon typ av Windows-version förinstallerad. Något som i de flesta fall inte går att välja bort.

Problemen med webbläsarstatistik är flera. Först och främst är det ett urvalsproblem. Webbplatser som finns med i större mätningar är ofta sådana som betalt för att vara med där. Mindre oberoende webbplatser har sällan samma tekniska lösningar för besöksstatistik. För det andra varierar det rätt mycket mellan olika typer av webbplatser. Ars Technica är en webbplats med innehåll som attraherar rätt många teknikintresserade. Här fördelar sig webbläsarnas marknadsandel såhär:



Jämfört med Hitslink.coms undersökning där det fördelar sig på följande sätt:



Givetvis är säkerligen Hitslink.coms undersökning mer rättvisande, men jämförelsen visar att urvalet spelar en rätt stor roll. Teknikintresserade personer är troligen mer medvetna om Internet Explorers historiska säkerhetsbrister, dåliga hastighet och avvikande tolkning av internationella webbstandarder och väljer därför andra alternativ.

För det tredje "äger" Internet Explorer 6 fortfarande webben. Det är ett pinsamt och rätt störande faktum att många webbplatser fortfarande anpassar sig efter en snart 10 år gammal webbläsare, men inlåsningseffekter och slentrian har gjort att många webbplatser inte fungerar utan Internet Explorer. Ett exempel är om man vill ladda hem spelet Savage 2: A tortured soul till Linux via fileplanet.com, då denna ruta visas:



Att en nedladdning som ska köras i Linux kräver Internet Explorer 5 eller högre och dessutom Microsofts egna ActiveX-teknik som bara kan köras i Windows är i mitt tycke rätt pinsamt. Men webbprogrammerare är inte mer än människor och det innebär att man ibland tar lite för snäva genvägar. För att komma runt denna ibland godtyckliga inlåsning kan man bland annat köra Firefox-tillägget User Agent Switcher, som gör att webbläsaren kan identifiera sig som Windows med Internet Explorer. Det är såklart bara en liten del av webbanvändarna som gör på detta sätt, men det bidrar ändå till felkällorna.

En annan sak som talar för att Linux har en högre marknadsandel än den procent det tillskrivs är netbook-försälningen. Netbooks kallas ibland för "minidatorer" eller "ultrabärbara" och enligt en undersökning av företaget ABI Research gjord i slutet av förra året menar att nästan en tredjedel av alla sådana datorer i USA såldes med Linux förinstallerat. I Sverige däremot fick man under 2009 leta efter Linux-bärbara som såldes i butik, med ljus och lykta och oftast även ett medium för att kunna hitta dem. Sverige är Microsoft-land mer än Microsoft-landet självt.

Det finns givetvis inga garantier att de minidatorer med Linux som såldes inte installerades med Windows så fort ägaren kom hem, men detsamma gäller förstås det omvända. Här i Sverige vet jag många som snabbt som ögat tagit bort den begränsade Windows 7 Starter Edition och installerat någon variant av Linux istället.

En tredje faktor som talar för att Linux har en högre marknadsandel än en procent är Microsofts egna interna undersökningar. I februari 2009 höll Steve Ballmer ett smörjmöte med Wall Street som avslöjade en sak som Microsoft absolut inte erkänner i marknadsföringssammanhang, där man försöker låtsas som att Linux marknadsandel är obetydlig. Här verkar man dock mena att Linux (lila) är ett större hot än Apple (blått) och därmed bör ha en större marknadsandel än detsamma:



Att Windows största hot är piratkopiering bör dock inte komma som någon överraskning för någon. Märk väl att det står Home and Business PCs på bilden. Det bör alltså inte ha något med server-marknaden att göra.

Något som det numera talas rätt tyst om är Linux marknadsandel på andra områden. På den världsomspännande servermarknaden beräknar man att Linux har någonstans mellan 20-40%. Beräkningens stora felmarginal beror på att det är svårt att beräkna hur många installerade exemplar det finns av ett operativsystem som är fritt tillgängligt och helt gratis. En nedladdning av en skivavbild av exempelvis CentOS, den helt fria Red Hat Enterprise Linux-klonen, kan användas till en eller femtio servrar. Eller tio tusen. Det finns inget bra sätt att avgöra detta bortom allt tvivel.

En annan av Linux starka områden är inbäddade system. Googles Android-plattform som används på mängder av telefoner är baserad på Linux-kärnan. Här finns en lista på system som har Linux installerat. Här ingår bland annat:

  • Datorer
  • Routers (ex)
  • Nätverkslagring (ex)
  • Nätverksuppkopplade mediaspelare (ex)
  • TV-apparater (ex)
  • Digitala Videoinspelare (ex)
  • TV-boxar (ex)
  • Smartphones (ex)
  • MP3-spelare (ex)
  • E-boksläsare (ex)
  • Spelkonsoller (ex)
  • Tablet PC (typ iPad) (ex)
  • och mycket annat


Vissa bedömare placerar Linux marknadsandel på skrivbordsdatorer mellan som lägst 1-2 procent och som högst 5 procent. Räknar man in telefoner, mediaspelare, tevear, servrar och annat jox blir siffran högre.

Andra, bland annat Microsoft, menar att Linux har en större marknadsandel än Apple, vilket borde lägga dem någonstans mellan 8-10 procent av marknaden.

Oavsett om detta är glädjekalkyler eller dystopi kan vi nog enas om att Linux tid som en marginell spelare utan framtid har passerat.

Gällande Linux självt kan man älska eller hata det, men man kan inte bortse ifrån det. Linux är här för att stanna och i dess fotspår, öppen källkod och fri programvara.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , ,