2010-08-31

GSM-nät med öppen källkod till en tiondel av kostnaden?

Slashdot har idag en nyhet från Network world som jag ler lite över när jag läser.

Tydligen finns det en festival (eller nåt) som heter Burning Man som går av stapeln just i detta nu. Den äger rum i Black Rock Desert, som ligger i Nevada mellan Jacksonbergen i öst och Calicobergen i väst. Det är precis lika öde och isolerat som det låter. Och stekhett på dagarna och svinkallt om nätterna. Det har heller ingen större mobiltäckning. Så för de runt 50 000 deltagarna bygger man upp ett mobiltelefonnät kring Black Rock City, staden som växer fram en vecka om året för just detta evenemang.

Arrangörerna har valt att använda Burning Man-festivalen som en test-bädd för GSM-teknologi med öppen källkod. Genom att kombinera ihop olika tekniker och produkter med öppen källkod har man lyckats få till ett system som existerar med vanliga GSM-telefoner utan modifiering.


Ett testsystem med öppen källkod som har en räckvidd på några få meter.

Med öppen källkodsprogramvaran Asterisk som växelsystem och Universal Software Radio Peripheral (USRP), en hårdvaruenhet för radiosändning och den öppna programvaran OpenBTS och Linux, har man fått till ett system som presenterar sig som en vanlig GSM-sändare och kopplar samtal över Voice over IP (VoIP).

Allt till ungefär en tiondel av kostnaden för ett konventionellt GSM-system (enligt OpenBTS). Öppen källkodssystemet är "lika stort som en skokartong" och kräver ungefär 50 Watt för att drivas, vilket innebär att man kan dra runt det med vindkraft eller solenergi. Jämfört med ett konventionellt system som kräver några tusen watt är detta således ett väldigt miljövänligt alternativ.



OpenBTS-systemet har samma räckvidd som en vanlig basstation, det vill säga maximalt 35 kilometer och standard 20 kilometer, beroende på geografin och antennhöjden och så vidare.

Ett sjukhus i Port au Prince använde OpenBTS under två veckor efter jordbävningen på Haiti och personal på plats kunde börja använda systemet ungefär en timma efter att det levererats. Sålunda är systemet både billigt och ickekomplext.

FN och Internationella Teleunionen (ITU) har i undersökningar noterat att när man tillgodoser befolkningen med kommunikation stiger hälsotalen, välbefinnandet och utbildningsnivån. Ett sådant här system kräver inte användaren på mer än kanske 20-30 kronor i månaden för att gå ihop ekonomiskt, menar en av grundarna till Kestrel Signal Processing, företaget bakom produkten.

Det kanske kan innebära stora förändringar för de 60% av landmassan och de 40% av världens befolkning som ännu saknar telefonförbindelser.

Jag vet inte hur det är med er, men jag är bra sugen på att ta hem källkoden och börja bygga en egen gsm-station...

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , ,

2010-08-18

Döskallar: en serie om Fri programvara, DRM, upphovsrätt, CC och pirater

Döskallar är ursprungligen en fransk serie som tack vare att den sprids med Creative Commons-licens har kunnat översättas till svenska. Den behandlar upphovsrätt, Digital Rights (Restrictions) Management, ACTA-avtalet, Fri programvara, Creative Commons och mycket annat på runt 60 tecknade sidor. En ypperlig introduktion till den digitala världen och dess möjligheter och utmaningar. Läs den!

Den skulle förmodligen göra sig väldigt bra som tryckt seriealbum i en viss valrörelse. Om jag hade varit valstrateg skulle åtminstone jag använt den.



Idag är det dessutom en månad kvar till Software Freedom Day. Värt att uppmärksamma.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2010-08-03

Få lokal support och sociala diskussioner om Linux

I samarbete med ubuntu.se har vi skapat ett antal epostlistor för svenska städer med omnejd.

Varför?
Andra större operativsystem njuter av lyxen att nästan alla har någon i släkten eller bekantskapskretsen som är "expert". Någon som kan hjälpa till när problemen hopar sig och som installerar program och tar bort virus (i den mån de finns, på Linux är det ju skralt med dem) och är allmänt hjälpsamma. Ubuntu har ännu inte den lyxen på grund av sin lilla användarbas. Vi Linuxanvändare måste hålla ihop så gott det går. Därför föddes idén om lokala sändlistor.

Vad ska de användas till?
Som ett första led i att få till stånd lokala användargrupper har vi skapat ett antal epost-listor. På epostlistorna kan man prenumerera och få kontakt med någorlunda lokala Ubuntu-/Linux-användare kring den stad man bor nära. Kanske kan man träffas och lösa problem eller utvecklas tillsammans. Det är i alla fall vår dröm.

Listorna används också för att planera release-träffarna som infaller den 10 oktober 2010.

Begränsningar
Vi är medvetna om att det finns vissa vita fläckar på kartan än så länge, men vi ska försöka fylla på listan allt eftersom. Om du känner att du saknar en lista för en stad nära dig, skriv en kommentar nedan så får vi försöka lösa det. I dagsläget kan vi inte ha hur små orter som helst eftersom vi har en begränsad användarbas.

Listan är inte begränsad till enbart Ubuntu-användare. Även användare av andra Linux-distributioner kan vara med. Men listan är absolut inte avsedd för några distributionskrig, dist-spam eller annat meningslöst.

Orter
Här är orterna som just nu har en sändlista associerad till sig.

Borlänge

Borås

Gotland

Gävle

Göteborg

Halmstad

Helsinborg

Jönköping

Kalmar

Karlstad

Linköping

Lund

Malmö

Norrköping

Skövde

Stockholm

Sundsvall

Trollhättan

Umeå

Uppsala

Västerås

Växjö

Örebro

Östersund

Hur går jag med?
Klicka på länken till den ort du vill ha epost kring. Du behöver sedan fylla i en epostadress och ett lösenord som du använder om du vill ändra inställningar för listan.

Du får sedan ett bekräftelsebrev till samma epostadress. Du behöver svara på det brevet, alternativt klicka på länken i brevet för att aktivera ditt medlemsskap i epostlistan.

När du gjort det, får du ett välkomstbrev från listan och du kan börja skicka epost. I skrivande stund har snart 100 användare anslutit sig och ju fler det blir, desto bättre blir diskussionerna, allt enligt nätverkseffekten. Gå med du också!

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , ,