2010-07-29

Linux: Det är jobbigt att bli nybörjare igen

Det finns ganska många så kallade Power Users därute. De som har tio-tjugo års datorvana och kan sitt Windows eller Mac OS X utan och innan och därför kallar sig datorexperter. Många rätteligen så. Många av dessa är också såpass trygga i sitt Windows-användande att de vågar ge sig ut på nya spännande strapatser, som att installera ett annat operativsystem. Ubuntu är ofta första stoppet på vägen.

Det man gärna glömmer då, är att förutsättningarna är nya. Helt nya. Även om skrivbordsmetaforen är gemensam, finns det ett helt annorlunda system därunder. Ett system som inte fungerar som man är van vid.

Misstag är väldigt lätta att göra. Kanske är man så van vid att surfa till programtillverkarens hemsida och ta hem program den vägen att man gör det av bara farten. Även om pakethanteraren i Linuxsystemet hanterar saken bättre, hämtar man hem ett binärpaket från nVidia, OpenOffice.org eller Java.com och följer instruktionerna för installation på hemsidan.

Och visst får man till det som det är tänkt, men i processen bryter man kanske alla beroendeknytningar till resten av systemet. Det är lätt att göra bort sig i ett system som man inte känner till hur det fungerar.

Det finns rekommenderade tillvägagångssätt för allt. Fråga gärna först, innan du blir så frustrerad att du slänger ut Linux för att "det är skit" och inte fungerar som du vill.

Många är de som på sin första Linux-dag har börjat installera en jBoss-server, ett mediacenter och börjat tweaka skrivbordet från standardutseende till oigenkännlighet till oanvändbarhet. Kanske har man velat ha en betaversion av "det senaste" och av bara farten totalt gått in i väggen. I hundranittio.

Det är en sak att köra bil. Men bara för att du kan det och grundläggande trafikregler innebär det inte att du för den sakens skull kan framföra en motorcykel i samma hastigheter. Just det har jag lärt mig den hårda vägen. Datorvärlden är förvisso inte lika hård mot kroppen, men den kan stuka ett och annat psyke rätt hårt.

Så till alla er som som har decennier av erfarenhet av andra system och överväger att börja med Linux, ta det lite lugnt i början. Det är av misstagen man lär sig, men gör inte så många misstag att du börjar klandra systemet.

Skynda långsamt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2010-07-27

Det blir Linux för Ryssland 2011

Spekulationerna har varit långa och många kring Rysslands Linux-satsning för sina skolor som först rapporterades om 2007. Då var budet att Linux skulle vara utrullat i alla skolor senast 2009.

Nu är det som bekant 2010 och ännu har vi inte sett något större genomslag för Linux i Ryssland. Nu meddelar dock IDG.se (via Moscow Times) att Ryssland satsar 2,4 miljarder årligen för att skapa ett Linux-system för den ryska staten. Man skriver att detta system kommer att vara baserat på Linux "till 90 procent", hur det nu kan vara det?

När Ryssland senast gick ut med sina Linuxplaner, satte Microsoft igång det stora marknadsföringsmaskineriet och erbjöd Ryssland Windows 7 för nästan inga pengar alls. Det satte effektivt käppar i hjulet för Linux-migreringen.

Nu vill man också utveckla en nationell sökmotor för 100 miljoner dollar årligen. Detta i ett försök att även konkurrera med Google. Uppenbarligen tänker Ryssland nationalisera sina IT-tillgångar så mycket som möjligt. Att skicka iväg pengar till sin forna största fiende är tydligen inte något man vill göra.

Linux-systemet kommer att vara frivilligt att implementera. Det är alltså inte obligatoriskt att gå över från en Microsoftlösning (som de flesta kör) till Linux.

Frågan är om man använder det här projektet för att pressa priserna på Microsoft-programvaror, eller om man verkligen vill gå hela vägen den här gången.

Den som lever får se.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2010-07-12

Spotify nu för Linux



Nästan sedan Spotify öppnade sin tjänst har man kunnat köra det i Linux, via kompatibilitetslagret Wine. Spotify själva har till och med lagt upp en instruktion om hur man ska göra för att få igång det på bästa sätt.

Nu behövs snart inte Wine längre, eftersom Spotify släppt en klient för Linux, eller närmare bestämt Linux-varianterna Ubuntu och Debian.

Spotify själva skriver att "många av [deras] utvecklare som själva kör Linux, vill såklart lyssna på musik när de kodar". Här är resultatet av ett antal hack-dagar och -nätter.

Linux-klienten är fortfarande under utveckling och funkar i dagsläget bara för de med Premium-konto. Den är inte öppen källkod. Men det är en bra början.

Lathund har en instruktion om hur man lägger till programvaruförrådet till Ubuntu 10.04.

Det verkar dock som att en del beroendeproblem finns. Paketet spotify-client-gnome-support som ger möjlighet att öppna spotify-länkar från webbläsaren har ett beroende med för högt versionsnummer. Förhoppningsvis kommer det en lösning på detta under dagen.

Om du vill vara med och prata med lokala Linux-intresserade, gå med i de lokala sändlistorna till höger, just nu för 23 olika svenska städer, med omnejd. Lokala träffar utlovas.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,