2009-09-30

Operativsystem på USB: framtiden är redan här!

Efter tips på ubuntu-se.orgs forum läser jag en artikel i Göteborgsposten som handlar om att välja mest prisvärda USB-minne. När jag hunnit till slutet så kan jag inte undgå att skratta högt, trots att jag visste vad som skulle komma:

Det spekuleras i att man i framtiden kommer att bära med sig ett USB-minne som innehåller ens eget operativsystem till olika datorer, i stället för att flytta själva datorn.


Från Microsoft-driver-inte-innovationen-längre-avdelningen kommer nyheten att Linux-operativsystem kunnat göra detta sedan åtminstone 2007, troligtvis ännu tidigare. Tänk vad mycket spännande som våra kära journalister har gått miste om. Kanske dags att kalla till en presskonferens i samband med release-festerna för Karmic Koala den 29:e oktober.

Andra läsvärda bloggposter idag är Niklas Anderssons könsfördelningskrönika om den totalt överväldigande delen män inom öppen källkodsvärlden. Visserligen slår han in några öppna dörrar, men den förtjänar ändå att lyftas fram.

br0ther har skrivit ett intressant inlägg om utveckling för den lättviktiga skrivbordsmiljön LXDE, som är tänkt för äldre och mindre resursstarka datorer.

Barre har kanske hittat världens största Ubuntu-logo.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2009-09-29

Mono .NET: pure evil eller bra skit?

Mono är en Linux-implementation av (så gott som enbart) Microsofts .NET-teknik. Tanken är att man på ett enkelt sätt ska kunna köra alla program utvecklade för .NET i Linux. Problemet i dagsläget är att Mono släpar efter .NET en hel del, men man kan väl misstänka att en del kommer att göras på den fronten då Miguel de Icaza, upphovsmannen bakom Mono har börjat jobba på Microsofts öppen källkods-avdelning CodePlex.

Ubuntu tycker tydligen att det är bra med Mono utan några reservationer och jag hade ingen direkt åsikt i frågan, tills jag läste Barres deprimerade blogg och funderade lite. Tanken på att återigen ha DLL-HELL på min dator gör mig inte direkt vänligt inställd. Det är ett av Windows stora problem. Eller har åtminstone varit, nu vet jag inte hur det ligger till längre.

Hur som helst vill jag inte ha DLL-hell i min dator.

Att GNUs fader Richard Stallman är skeptisk till det är inte konstigt. Han ser det som ett sätt för Microsoft att döda fri programvara, vilket det säkert ligger åtminstone någon ynklig bit sanning i. Microsoft är ju ett vinstdrivande företag och som sådant ser det inte med blida ögon på konkurrens från öppen källkods-baserad programvara.

Sanningen ligger nog någonstans mitt emellan Mono-kramarna och Stallman, men som någon kommentator sa på IDG.se, det kanske är dags att dra öronen åt sig när alla kommentatorer som vanligtvis gillar Microsoft, hyllar tekniken..

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2009-09-27

Bloggosfären drivs av självisk osjälviskhet

Alla vill vi ha läsare till bloggarna vi skriver i. Annars vore vi inte skribenter. För oss själva är våra åsikter värda att dela med sig av, de kan rent av vara de viktigaste som finns. För oss. Det är oftast därför vi skriver, för att vi vill dela med oss av våra tankar till andra.

Så hur lockar man då läsare till sin blogg? Det är väl inte direkt det jag tänkte svara på, det finns det mer initierade människor som har koll på. Men ett sätt är skriva om intressanta ämnen, ett annat är att intressera människor för just ens egna ämnen.

Mitt stora ämne som jag skriver om är öppen källkod och fri programvara, i dagligt tal förkortat FOSS (Free and Open Source Software). Vi är ganska många som skriver om detta ämne, och vi skriver på många olika sätt. En del skriver HowTo-bloggar, av typen "så får du igång det här programmet i den Linux-distributionen" eller "så konfigurerar du din brandvägg i FreeBSD". Andra skriver om de filosofiska aspekterna bakom fri programvara, eller nyhetsrapporterar om var de senaste Linux-installationerna gjorts runt om i världen.

Problemet är att det inte förekommer någon länkning mellan dessa bloggar, mig veterligen. Alla strävar på i sin egen lilla del av internet. Ett bra exempel är Little John och Lathund, som båda skrivit om Firefox-tillägget Screengrab oberoende av varandra, utan att länka till varandra eller bygga på varandras arbete.

Det förekommer mycket liten länkkärlek mellan öppen källkodsbloggarna och det tycker jag är väldigt synd. Vi skulle behöva ett nav, som opassande.se som är underbar på att länka samman och sålla bland blogginlägg. Hon ger otroligt mycket länkar och får därför många tillbaka, eftersom det hon länkar ofta är relevant och läsvärt för hennes läsekrets. Hon är ett praktexempel som vi skulle kunna ta efter. Därför har jag startat ett projekt för att öka integrationen mellan bloggar. Om du är en registrerad forumbesökare på ubuntu-se.org's forum så kan du ta del av vår projekttavla och se hur det kan gå till.

Genom att osjälviskt länka till andras bloggar och andra personers inlägg, kan vi få igen en hel del webbtrafik från dem och också få länkar tillbaka. Till och med utanför vår egen lilla ankdamm Ubuntu-planeten. ;) Genom att vara osjälviska och generösa med länkar, vinner vi kanske en ny läsekrets och får gehör för våra egna ämnen.

Det omaket kan det vara värt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

GNU:s fader Stallman - en föredetting?

Richard Stallman är mannen som instiftade GNU-projektet, Free Software Foundation och skrev GNU General Public License, det fundament som operativsystemet Linux (eller GNU/Linux) vilar på. Richard M. Stallman har varit kontroversiell rätt länge. Han och Free Software Foundation har under åtminstone tio års tid fört krig mot Microsoft och deras produkter, med kampanjer som BadVista och Windows 7 sins, som enligt vissa informerar om fria alternativ och enligt andra bara förstör för fri programvara och öppen källkod.

Det finns två tjocka grenar av FOSS-trädet och den ena är den som fokuserar på friheten för användaren och kallar programvaran för Fri. Den andra grenen fokuserar på programvaran i första hand och kallar i princip samma företeelse för Öppen källkod.

Stallman har nu återigen hamnat i blåsväder genom att kalla en före detta medarbetare på Free Software Foundation för förrädare. Detta då personen ifråga nu börjat jobba på Microsofts öppen källkods-satsning CodePlex, istället för på Novell där han tidigare utvecklat en öppen variant av .NET kallad Mono. Stallman hävdar att Mono och dess implementation av programmeringsspråket C# bara är ett nytt sätt för Microsoft att köra sin gamla Embrace, Extend, Extinguish-taktik och blåsa hål i öppen källkods-skutan genom att implementera en öppen teknik, utöka den med egna tillägg, för att sedan ta död på den öppna tekniken genom sitt marknadsövertag.

IDG:s egen öppen källkods-bloggare Niklas Andersson är ingen fan av Stallman och menar att Stallman har ramlat igenom genialitetens papperstunna vägg som skiljer honom från galenskap.

Barre på Gargamel.NU är inne på en lite annan linje. Han menar som jag att öppen källkod och fri programvara har Stallman att tacka för mycket (inte minst att Microsoft dragit igång CodePlex över huvud taget), och att det tenderar att glömmas bort i hatstormen som följer efter de här radikala uttalandena. En balanserad kommentar på IDG lyser upp min afton:


men far åt helvete, jäävla pucko!

Gud vad trött jag blir på dumjävlen. För det första heter det Linux och har alltid hetat linux. Gnu är en pyttedel av linux och ska inte ha nån cred eftersom det enkelt kan bytas ut mot bättre alternativ.

För det andra är inte stallman för öppen källkod, vilket tydligt demonstreras ovan. Han är som de idioter här inne som är emot stängd kod, dvs en ren antirörelse.

Skit du i var koden kommer ifrån och var glad att den är öppen, gubbjävel. Gå sen och dö så jag slipper skämmas å öppen källkods vägnar.

DUMJÄVEL!
itix


Det tål att påpekas att GNU-projektets bidrag till ett Linux-system är runt 15%, medan Linux-kärnan (som systemet är döpt efter) står för runt en halv (förvisso viktig) procent. Sen glömmer kommentatorn bort att utan GNU GPL, under vilken Linux-kärnan är licensierad, skulle vi kanske inte ha något Linux alls i dagsläget. Och utan de program som GNU-projektet släppt, bland annat C-kompilatorn GCC skulle det inte ha funnits ett embryo att jobba utifrån.

Stallman är en extremist, det tror jag inte att någon har inväningar emot. Han strävar mot att all information och all programvara ska vara fri och är den inte det så bojkottar han den.

Att säga att det är fel per se är som att säga till Millicent Fawcett att hon inte borde ha strävat efter rösträtt för alla kvinnor, utan bara för de med adlig börd, eller att yttrandefrihet på internet skulle gälla ackrediterade journalister, eller de som sitter på tillräckligt mycket pengar, eller har rätt etnicitet.

Genom att, som Barre säger, "sikta mot stjärnorna, så når du trädtopparna". Det behövs idealister för att nå halvvägs eller kanske inte ens det. Pragmatiker i all ära, men utan visionärerna och extremisterna så kommer man inte långt på vägen mot slutmålet.

Jag är inte rätt person att svara på om Richard Stallman har spelat ut sin roll eller inte, men jag hävdar att det är viktigt att det finns människor med fasta principer för att driva en frihetsrörelse, oavsett på vilket område man rör sig. Det gäller för öppen källkodsrörelsen, det gäller för organisationer som propagerar för mänskliga rättigheter och det gäller för piratpartiet och därmed löst affilierade organisationer.

Annars blir det bara en liten tumme av alltsammans.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2009-09-26

Ubuntu BugJam i Linköping

Den andra till fjärde oktober (2-4 okt) är det dags för det återkommande Ubuntu Global Jam. Det är en internationell happening där man jobbar på Ubuntu antingen genom att leta buggar, skriva dokumentation, testa, översätta eller paketera program, eller andra saker.

Genom att anordna lokala sammankomster sprider man genom initierade personer kunskapen vidare till andra i en typ av mentorsystem och får därmed en samlat större kunskap om bugghantering, dokumentationsskrivande, testningsförfaranden och paketering.

I samband med detta evenemang anordnas ett Ubuntu BugJam på Linköpings Universitet, där Andreas Olsson, TeamContact för Ubuntu Sverige håller i tåtarna. Andreas har god koll på BugTriage för Ubuntu och kommer att fokusera på detta område, men det är givetvis helt öppet att ägna sig åt annat Ubuntu-hackande, komma och bara hälsa på andra Ubuntu-användare eller vad det vara månde.

Även om anmälan inte är ett krav, är det trevligt om det görs för planeringens skull. Se vidare information på Ubuntu Sveriges wikisida om Global Jam. Linuxportalen har också en blänkare.

Bara det att Barre också ska dit är skäl nog för mig att åka. Skönare snubbe får man leta efter.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2009-09-18

Var är Piratpartiet på Software Freedom Day?


Ända sedan partiets grundande har jag känt en viss samhörighet med Piratpartiet. Det har känts som att jag och partiet kämpat för liknande frågor, och båda partiledarna har till och med varit inne och försvarat sig på bloggen när det kommer till partiets inställning till öppen källkod och fri programvara. Efter att nu ha lagt ner rätt mycket tid för att få ut ett budskap om fri programvara och öppen källkod till allmänheten undrar jag var partimedlemmar och partiets toppbloggare håller hus i sammanhanget? Imorgon lördag är det dags för Software Freedom Day och än har jag inte sett en enda bloggpost om det från PP-håll.

Jag är inte i någon position att kräva engagemang i en av partiets mindre profilfrågor, men jag måste säga att jag hade väntat mig mer uppslutning kring Software Freedom Day. Lite gratisåkning kanske ni tycker, men det är inte riktigt så jag menar. När Rick Falkvinge går ut och pratar sig varm om öppen källkod i offentlig sektor och om fri tillgänglighet till information genom användande av öppna dokumentformat, känner jag att målen för öppen källkods-rörelsen och Piratpartiet sammanfaller. Vi borde därför kunna samordna våra resurser för att komma ut med vårt budskap i just den frågan.

Öppen källkods-rörelsen har historiskt sett varit episkt dålig på att nå utanför sin egen sfär. Vi håller gärna till på våra egna forum och rör oss väldigt lite utanför dessa. Speciellt dåliga är vi på att utnyttja bloggkärlek för att dela information mellan varandra och länka till höger och vänster. Software Freedom Day är en av dagarna där vi faktiskt rör oss utanför de egna leden och går ut och pratar med vanligt folk.

SFD 2009 Goodies Packing from Fred Muller on Vimeo.



Piratpartiet och de som bloggar om piratfrågor har möjlighet att nå väldigt många människor som annars inte skulle bry sig om dessa samhällsekonomiskt viktiga frågor. Men ingen av de jag kontaktat verkar över hövan intresserade av att sprida informationen. Jag är som sagt inte i position att bli besviken, men jag måste medge att jag har haft större förhoppningar på Piratpartiet i detta.

Inte heller Sveriges (enda?) öppen källkods-journalist Niklas Andersson på IDG.se har tagit upp tråden. Förmodligen är Software Freedom Day lite för fylld av ideologi för hans del, men då även ekonomiska aspekter lyfts upp på agendan borde åtminstone den delen appellera på de som gillar öppen källkod från den horisonten. Jag har också kontaktat Tommy K. Johansson, "Sveriges största IT-bloggare", för att han om möjligt skulle kunna "göra reklam" för den podcast (MP3-torrent och OGG-torrent) jag gjort för att få ut budskapet i en annan form än det skrivna ordet, men även det har varit utan framgång. Drygt 100 nedladdningar på en befolkning på 9 miljoner kan inte annat än räknas som ett stort fiasko. Det är de närmast sörjande Linux-nördarna som stått för lejonparten av den siffran.

Men allra störst har som sagt mina förväntningar varit på Piratpartiet och dess medlemmar. När både Rick Falkvinge och Christian Engström propagerat för öppen källkod och öppna standarder vid flera tillfällen hade jag en illusion om att partiet brann för de här frågorna och var berett att driva dem aktivt. Jag borde ha anat oråd när inte ens Falkvinge själv bloggade om när Microsofts vice-VD dömde ut Piratpartiet, utan nöjde sig med att prata i Ekot i Sveriges Radio.

Kanske har jag helt misslyckats med att göra budskapet greppbart, att få det lättförståeligt och få det att fastna. Hade jag haft tid skulle jag gjort små informationsfilmer och ytterligare podcasts, som var kortare och mer to-the-point. Men tiden räcker inte alltid till. Med barn och en (förvisso inte alltför betungande men ändå tidskrävande) utbildning plus jobb vid sidan av så får jag välja vad jag ska lägga min tid på, precis som alla andra. Och jag kan inte göra allting själv.

Trots detta ska vi ändå fira på många ställen i Sverige. I Falun, Gävle, Linköping (fredag), Ludvika, Stockholm, Sundsvall, Örnsköldsvik och Östersund. Jag hoppas att de som gillar öppen källkod och bor i närheten av dessa platser dyker upp och firar med oss.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2009-09-13

IT-mångfald skapar hållbarhet

Jag satt häromdagen och lyssnade på Sveriges Radios sändningar från ett miljötoppmöte i Strömstad i Bohuslän den 7-8 september. Mötets tema var det om biologiskt mångfald, och i samband med detta intervjuade man en marinbiolog som förklarade varför det var så viktigt med biologiskt mångfald.

Marinbiologen menade att det inte bara var bra för sakens skull, att vi bör bevara arterna för att det är roligt att ha många olika arter i våra vatten, utan för att alla arter fyller sin funktion i ekosystemet. Om man har till exempel fem olika arter som har som specialitet att äta alger vid korallreven, spelar det ingen större roll om en av dessa temporärt slås ut via fiske, sjukdom eller annat. De andra fyra arterna kan ändå fylla den funktionen i ekosystemet.

På det här sättet bevaras stabiliteten i ekosystemet och det fortsätter att leva så som det alltid har gjort.

Om det däremot är bara en art som har samma funktion i ett visst ekosystem, blir systemet som helhet väldigt känsligt för yttre och inre störningar. Om den enda arten slås ut av miljögifter, sjukdom eller överfiske, hotar det på sikt hela ekosystemet.

Detsamma gäller våra kära IT-system. Så gott som nittio procent (åtminstone mellan 85-90% enligt alla mätningar) av alla skrivbordsdatorer kör någon form av operativsystem från Microsoft. Windows 2000, Windows XP, Windows Vista och nu senast Windows 7, som kommer att släppas om en månad.

Alla dessa operativsystem bygger på samma kärna även om de ser lite olika ut. Det innebär att de i mångt och mycket är mottagliga för samma typer av hot. Ofta är de säkerhetsluckor som finns, identiska mellan dessa olika versioner.

Det vill säga, en sårbarhet som finns i Windows XP finns ofta även för Windows 2000, Vista och 7 samtidigt. Och oavsett om detta säkerhetshål bara finns för Windows XP, innebär det ändå att två tredjedelar av världens skrivbordsdatorer är hotade.

Jag själv surfar däremot helt säker från just det speciella hotet, eftersom mitt operativsystem bygger på Linux-kärnan. Jag är å andra sidan mottaglig för attacker mot sårbarheter i Linux, som lämnar Windows XP-användare helt oberörda. De som köpt sina datorer från Apple, sitter säkert för alla attacker som inte berör deras speciella arkitektur.

Oavsett vilket operativsystem man använder finns det risker. Problemet på ett samhälleligt plan är att så stor andel av världens skrivbordsdatorer kör Windows i en eller annan form. Precis som i ett skadat ekosystem, är allting ifrån företagsnätverk till själva Internet mer sårbart eftersom ett operativsystem dominerar så totalt.

Man kan på ett ganska enkelt sätt slå ut stora delar genom att inrikta sig på den dominerande plattformen. Och hoten är ständigt återkommande.

Ett riktigt allvarligt virus som bara inriktar sig på Windows skulle kunna lamslå hela landet. Svininfluensan i all ära, men den homogena Windows-miljön som finns på var och varannan myndighet är ett lika stort hot mot den "nationella säkerheten" och allt vad man talat om.

Genom att sprida ut sina risker på flera operativsystem kan man säkerställa driften av viktiga samhälleliga funktioner såsom Internet-drift och kritiska styrsystem. Alla virus/maskar är ju inte lika harmlösa som Melissa.

Mångfald skulle dessutom gynna dig som privatperson, så länge du har det operativsystem som inte är drabbat av just den farsot som plågar IT-världen för tillfället.

Det är bland annat för IT-mångfald och framtidssäkerhet som Software Freedom Day firas.

Om du är i Stockholm, kom till Norrmalmstorg den 19 september, eller kolla efter andra firanden runtom i landet.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , ,

2009-09-08

Öppen källkod och fri tillgänglighet är vägen att gå

Jag får mig till livs via Ekot att Microsofts vice VD Marshall Phelps anser att Piratpartiet är ett hot mot innovation och ny företagsetablering i det "nya" kunskapssamhället. Detta eftersom Piratpartiet vill revidera upphovsrätten och är emot mjukvarupatent.

Phelps menar att om man inte ser ekonomiska incitament (vilket i det här sammanhanget innebär att kunna ta betalt för alla företeelser som vagt beskrivs i ett icke-fackmannamässigt dokument, som till exempel dubbelklick(!)) för att utveckla idéer, så kommer man inte att försöka.

Det undantar helt det faktum där MySQL och andra företag använder sig av öppen källkod och socialt kapital för att sprida och även tjäna pengar på sina produkter.

Mjukvarupatent är jag väldigt mycket emot, speciellt i de former som de har idag, där patentbeskrivningen ofta är typ

A default function for an application is launched if the button is pressed for a short, i.e., normal, period of time. An alternative function of the application is launched if the button is pressed for a long, (e.g., at least one second), period of time. Still another function can be launched if the application button is pressed multiple times within a short period of time, e.g., double click.


Det här kan ju tillämpas på allt möjligt, och hur länge som helst. Och dubbelklick är det inte ens Microsoft som kommit på. 2004 fanns det dessutom rätt mycket "prior art" på området, vilket gör det hela rätt löjeväckande.

Däremot är jag inte lika säker på att förkorta längden på upphovsrätten till fem år. Den absolut största mjukvarulicensen för fri programvara, GPL, förlitar sig på upphovsrätten för att säkerställa att de friheter den hävdar, kan upprätthållas. Om man skulle ta bort den möjligheten finns det ingen som kan hindra företag från att ta den fria och öppna källkoden och stänga in den i en av sina egna produkter.

Visserligen kan fem år kännas som en rätt lång tid i IT-ålder räknat, men betänk att Windows XP är åtta år gammalt redan, och används fortfarande av mellan 65-70% av alla datoranvändare.

Hur som helst, precis som Falkvinge menar så är (ur Ekot):

Mr Phelps [..] kvar i en ekonomi där vi fortfarande hade vissa brister i distributionen, där du fortfarande kunde tjäna pengar på ett lite äldre sätt


Per exemplar-licensiering och mjukvarupatent är saker som snarare hör en annan IT-ålder till. Nu är det deltagarkultur, öppen källkod, öppna standarder och fri tillgänglighet till information som gäller. Och uppenbarligen känner Microsoft flåset i nacken från Linux. Annars hade man nog inte gjort en sån här anti-Linux-kampanj.

Missa inte min podcast om fri programvara och öppen källkod, linux, öppna standarder och Software Freedom Day.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2009-09-07

Mindre än två veckor till Software Freedom Day

Nu börjar det närma sig dagen då över 500 team i över 100 länder går ut på gatorna och firar existensen av Fri programvara och Öppen källkod, evenemanget som kallas Software Freedom Day. Dagen till ära har jag knåpat ihop en liten podcast om Fri programvara och Öppen källkod. Den finns som torrentfiler i formaten


Själv föredrar jag OGG-formatet, men jag förstår de som vill ha MP3 istället.

Sprid den till alla som ni vill ska få en liten inblick i vad Fri programvara och Öppen källkod (Free and Open Source Software - FOSS) står för. Inte för att jag har den allenarådande definitionen i min podcast, men ni fattar...

Följ firandet av Software Freedom Day i Sverige på http://live.softwarefreedomday.se och kolla var närmsta firande är på fosskalendern.se.

Välkomna!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,