2007-12-31

Möjligt valfusk i Kenya - upplopp följer

Efter att fem dygn har gått efter att röstningen för parlamentsval och presidentval inletts har sittande president Mwai Kibaki svurits in.

I ett val där de flesta kenyaner röstat efter enicitet före politiskt program har EUs valobservatörer noterat vissa oegentligheter i röstningsförfarandet.

Oppositionens kandidat Raila Odinga som ställer upp för Orange Democratic Movement (ODM) har anklagat administrationen för att ha fuskat med siffrorna som levererats från valkretsarna.

I tidiga opinionsmätningar ledde Raila Odinga med så mycket som en miljon röster och hävdar därför att de valkretsar där sittande president Kibaki har sitt starkaste stöd medvetet dröjde med siffrorna för att kunna frisera dem efter vad som behövdes för att vinna. Han kräver nu omräkning av rösterna.



Mycket våld har präglat de senaste dagarna och flera människor har dött på gatorna efter upplopp och plundring över hela landet.

Valet som har framträtt som en stor misstroendevotum mot den sittande administrationen har lett till att 20 sittande ministrar har fått se sig besegrade av nya kandidater från ODM. Speciellt noteras att alla tre sönerna till forne diktatorn Daniel Arap Moi besegrats och således markerar slutet på en politisk era.

ODM ifrågasätter nu resultaten från 48 valkretsar där de hävdar att stödjande dokument saknats eller röstantalet avvikit mot rapporteringar från egna anhängare ute i valkretsarna. De hänvisar bland annat till valkretsen Igembe South där resultaten på plats angav 45 029 röster för president Kibaki medan de i Nairobi hade växt till 60 050.

EUs valobservatörer meddelade ett liknande fall i valkretsen Molo, där siffrorna på plats sades vara 50 145 för Kibaki, men hade växt till 75 261 när Kenyas valkommission rapporterade dem.

Följ allt här:
http://politics.nationmedia.com/ och på http://www.eastandard.net/.

DN braskar med krigsrubriker.

2007-12-24

SMS-donera en julklapp till Föreningen Ubuntu Sverige

För att stödja marknadsföringsinitiativ för Ubuntu och Linux i Sverige har Föreningen Ubuntu Sverige bildats. Nu kan du donera en engångssumma till främjandet av ditt favorit-operativsystem i Sverige. Pengarna går till broschyrer, roll-ups och annat marknadsföringsmaterial för att informera om Ubuntu och fri programvara runt om i Sverige.

Du kan donera genom att SMSa

ubuntu företagsnamn/ubuntu-se.org-nickname till nummer 72550 för att donera 50:- kronor. Företagsnamnet visas sedan som donator på Föreningen Ubuntus hemsida.

Andra bloggar om: , , , , , ,

2007-12-22

Linux åt folket: Norge väljer öppna format

Norge har genom Skolelinux-projektet varit ett föregångsland inom öppen källkod och fri programvara länge. Nu har Norge gått ett steg längre och även kräver att all information på statliga webbplatser skall vara i öppna format, såsom HTML, PDF och OpenDocument (ODF). Christian Engström i piratpartiet kommenterar:

Det här är ett bra beslut som den svenska regeringen borde ta efter snarast.


Även Holland har vandrat samma väg och kräver öppna format och källkod inom statsapparaten. Nya Zeelands justitiedepartement anser öppen källkodsprogram vara överlägsna program där källkoden inte finns publikt tillgänglig i ett långsiktigt perspektiv.

Det händer saker runt om i Sverige också, även om vi ligger långt efter exempelvis Norge på det här området. Alingsås kommun slänger ut Microsofts Office till förmån för OpenOffice.org, en fri och gratis kontorssvit med bland annat ordbehandlare, kalkylprogram, presentationsprogram och databashanterare. Sollefteå och Sundsvall har även de gått över till öppen källkod och fri programvara inom skol- och ungdomsverksamhet.

För två veckor sedan instiftades det ett kompetenscenter för öppna program och öppen källkod så det kan hända mycket under 2008 för Linux och fri programvara.

Nu krävs det bara att fler politiker än enskilda individer inom piratpartiet, vänstern och miljöpartiet ser vinsterna med en slimmad statsbudget och kontroll över informationen.

Andra bloggar om: , , , , , ,

2007-12-10

Varför betala för dyrare dator än du behöver?

Under det senaste kvartalet har det kommit den ena billiga datorn efter den andra. Intel, Asus, OLPC, med flera har introducerat datorer för mellan 200-400 dollar. Detta motsvarar i dagens penningvärde mellan 1300-2500 svenska kronor. Om de hade funnits i Sverige. Det gör de inte.

Dessa datorer kommer nämligen med Linux förinstallerat, men i det här landet förstår vi inte Linux. Vi konsumenter vill ha Windows. Det vill vi för att det enda operativsystemet vi känner till är Windows. Detta är inget moment 22, utan något som är helt i sin ordning.

Windows skulle ju addera till det låga priset, kanske rent av fördubbla det då en förinstallerad licens av Windows kostar mellan 800-1000 kronor. Om inte Microsoft gör en punktinsats och kränger Windows XP för 300 kr på de datorer som hotar dess marknadsandelar, förstås, som de sägs göra med Asus datorer Eee PC. Helt i sin ordning, får man anta att svenska Konkurrensverket tycker.

Datorföretagen i Sverige tycker att en dator för 8 000 kronor är nödvändig för att betala räkningar över internetbank, surfa kakrecept och spela spindelharpan på. De ignorerar det faktum att de flesta som använder datorer hade behövt ett skrivbord med tre ikoner, inga inställningsmöjligheter och inga specialfunktioner.

Dustin, Komplett.se och OnOff säger sig ha "medvetna" kunder som vet vad de vill ha. Att de vill ha ett "familjärt" operativsystem istället för något som bara kan likna det familjära operativsystemet.

Nä, vad tokigt att tro att kunderna skulle efterfråga datorer för dryga tusenlappen. Ingen köper ju bilar från Skoda, pocketböcker istället för inbundna diton, piratade märkeskläder från GeKås i Ullared eller varor från Euroshopper. Vilken konstig idé att sälja billiga datorer.

Wal-mart gör det i USA, så det är kanske från Coop och ICA-handlarna vi får se det här initiativet?

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , ,

2007-12-06

Läget på den liberala scenen i Sverige

Jag har läst en blogg som skrivs av nyliberalen Curt G. Rantzén. Förmodligen den bästa nyliberala bloggen i Sverige just nu.

Dagens bloggtips!

Andra bloggar om: , ,

2007-12-05

Trött-VM

Efter en lång kväll igår och ett alldeles för tidigt uppvaknande idag är jag alldeles för trött för mitt eget bästa. Ninasoma Kiswahili och jag är koma-light och fattar inte ett dugg. Det finns så många olika ordklasser och så många prefix och suffix att jag blir alldeles matt.

Men det är av underordnad betydelse. Gårdagen uppväger mycket av tröttheten idag, jag gör framsteg i mitt projekt, har kommit på ett nytt pet-project att jobba med, jag får en ny dator om en vecka och nästa fredag kan det komma att bli stort kalas med god mat, tårta och presenter.

Ljussättning, kameran rullar.

2007-12-02

Inte bara operativsystem: Ubuntu Cola!


Det verkar som att Barista har lanserat en rättvisemärkt Cola som heter Ubuntu.

Det visar tydligt på ordets användbarhet. Ubuntu betyder "medmänsklighet mot andra" eller "vi är vad vi är på grund av vad vi alla är". Typ. Colan ska ha vunnit något smaktest också. Kanske får bli en tripp till Sundsvall och prova.

Till skillnad mot Ubuntu Linux som är fritt och gratis verkar Ubuntu Cola kosta ganska mycket. 24 spänn för en burk på 33 centiliter är saftigt.

Andra bloggar om: , , , , , ,